Ropa nad 50 dolárov

Vo štvrtok trhy v Európe pokračovali v raste, aj keď v značne nižšej miere ako predošlé dni.  Na začiatok obchodovania v Európe boli zverejnené čísla HDP zo Španielska, ktorého ekonomika rástla o 0.8% na kvartálnej báze, v súlade s očakávaniami a minulým číslom. Na ročnej báze rástlo Španielske HDP o 3.4%, taktiež v súlade s očakávaniami a číslom z minulého kvartálu. Maloobchodné tržby v Taliansku klesli na medzimesačnej báze o 0.6%, po náraste o 0.3% za február a pri očakávaniach na úrovni 0.2%. Na ročnej báze rast tržieb spomalil z 2.7% na 2.2%.

Vo Veľkej Británii bol zverejnený druhý odhad nárastu HDP za prvý kvartál 2016. To rástlo na kvartálnej báze o 0.4%, v súlade s očakávaniami a predošlým číslom, na ročnej báze spomalilo z 2.1% na 2%. Libra, ktorá je momentálne hlavne riadená dátami o pravdepodobnosti Brexitu, na tieto čísla nereagovala žiadnym výrazným pohybom. Európske akciové indexy končili zväčša v pluse, nemecký DAX +0.66%, francúzsky CAC 40 +0.69%, britský FTSE 100 +0.04% a paneurópsky Euro Stoxx +0.31%.

Za oceánom boli zverejnené dáta objednávok tovaru dlhodobej spotreby, ktoré za apríl vzrástli až o 3.4%, pri očakávaniach na úrovni 0.5% a minulo mesačnom čísle revidovanom nahor z 0.8% na 1.9%. Nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti pozitívne prekvapili, keď ich pribudlo 268 tisíc, o 10 tisíc menej ako bolo predošlé číslo, a menej ako 275 tisíc očakávaných analytikmi.  Čakajúce predaje domov stúpli medzimesačne v USA až o 5.1%, očakávania boli na úrovni 0.7% a minulo mesačné dáta boli revidované nahor, z 1.4% na 1.6%. Regionálny Prezident St. Louis Fedu James Bullard mal prejav v Singapure, v ktorom sa vrátil k viac holubičiemu tónu po niekoľkých silno jastrabích prejavoch od jeho kolegov v posledných dňoch. Taktiež sa vyjadril k Brexitu, o ktorom povedal že by nebol globálnou finančnou udalosťou, aj keď ho mnohí tak berú. Americké indexy obchodovali zmiešane, Dow Jones -0.15%, SPX +0.06%, NASDAQ +0.12%.

Súvisiace články

Aktuálne správy