M. Šefčovič sa zúčastní na zasadaní Rady pre energetiku medzi EÚ a USA

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič odcestoval dnes z Bruselu na trojdňovú návštevu Spojených štátov. Cieľom jeho návštevy je účasť v mene EÚ na 7. zasadnutí Rady pre energetiku medzi EÚ a USA vo Washingtone.
„Vo Washingtone budeme rokovať v prvom rade o globálnej energetickej bezpečnosti a transatlantickej energetickej spolupráci,“ avizoval Šefčovič.
Podpredseda EK v tejto súvislosti uviedol, že tak ako je pre exekutívu EÚ rok 2016 rozhodujúci pre predloženie väčšiny legislatívnych návrhov pre ukotvenie základov Energetickej únie, tak aj pre Američanov je rok 2016 náročným obdobím vzhľadom na prípravy volieb budúceho prezidenta USA.
Šefčovič pripomenul, že USA sú pre EÚ dlhodobým strategickým partnerom, s ktorým má rovnaké ciele: aby energetická bezpečnosť bola postavená na spoľahlivej, cenovo dostupnej, diverzifikovanej, ale aj efektívnej energii.
„V tomto smere vítam prvé dodávky skvapalneného plynu zo Spojených štátov, ktoré už dorazili do Portugalska, a verím, že v blízkej budúcnosti sa objem týchto dodávok zvýši aj v dôsledku úspešných obchodných rokovaní,“ skonštatoval Šefčovič.
Dodal, že EÚ si spolu so svojimi americkými partnermi uvedomuje svoje záväzky voči budúcim generáciám a našej planéte, a preto naliehajú na čo najrýchlejšiu ratifikáciu nedávno podpísanej Parížskej dohody o klimatických zmenách.
Spolu s eurokomisárom pre energetiku Miguelom Ariasom Caňetem budú zastupovať Európanov na 7. zasadnutí Rady pre energetiku EÚ-USA, ktoré sa bude konať v stredu (4. 5). EÚ bude na tomto podujatí zastupovať aj šéfka diplomacie Federica Mogheriniová, za Spojené štáty vystúpi minister zahraničných vecí John Kerry.
Šefčovič oznámil, že svoj pobyt vo Washingtone využije aj na rokovania s ministrom energetiky USA Ernestom Monizom, so štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí pre ekonomický rast, energetiku a životné prostredie Catherine Novelliovou a so štátnou tajomníčkou ministerstva obchodu pre problematiku oceánov a ovzdušia Kathryn Sullivanovou.
Okrem toho Šefčovič vystúpi aj na konferencii zameranej na kroky nasledujúce po podpise Parížskej klimatickej dohody s názvom „Going Green“ a bude hosťom na stretnutí amerického German Marshall Fund (GMF), ktorého cieľom je posilňovať transatlantickú spoluprácu pre riešenie regionálnych, národných a globálnych výziev a príležitosti v duchu bývalého Marshallovho plánu.
Rada pre energetiku EÚ-USA je najvyšším spoločným orgánom EÚ a Spojených štátov, ktorého zasadnutia sa konajú každoročne striedavo v Bruseli a vo Washingtone. Zaoberá sa prioritami oboch strán v oblasti energetiky, globálnych energetických trhov, podporuje spoluprácu v oblasti politiky a regulácie efektívnej a trvalo udržateľnej energie, zaoberá sa tiež otázkami spoločného výskumu a rozvoja čistých moderných technológií a energetickej efektívnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy