Zisk Exxonu za prvý kvartál prekonal očakávania

Americká ropná firma za január až marec dosiahla zisk 43 centov na akciu, analytici predpovedali, že bude v sume 31 centov na akciu.

Americká firma Exxon Mobil Corp, ktorá je najväčšou verejne obchodovateľnou ropnou spoločnosťou na svete, za prvý kvartál vykázala vyšší zisk, ako sa očakávalo. Firma totiž zredukovala náklady, aby vykompenzovala pokles cien ropy a slabé rafinérske marže. Exxon v prvom štvrťroku vykázal pokles čistého zisku na 1,81 mld. USD, čiže 43 centov na akciu, z úrovne 4,94 mld. USD čiže 1,17 USD na akciu, na ktorej bol v rovnakom období pred rokom. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, však očakávali, že Exxon v prvom kvartáli dosiahne zisk 31 centov na akciu.

Kapitálové výdavky Exxonu v prvom kvartáli medziročne klesli o 33 %, čo bolo odzrkadlením snahy o to, aby firma prežila znižovanie cien ropy. Produkcia firmy za január až marec stúpla o 2 % na 4,3 mil. barelov ropného ekvivalentu denne. Akcie texaskej spoločnosti Exxon v piatok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze zdraželi o 0,6 % na 88,60 USD za kus.

Exxon tento týždeň zvýšil svoje dividendy o 3 %, čo bol jeden z najmenších rastov za posledné roky. Počas prvého štvrťroka však firma na dividendách vyplatila vyššiu sumu, ako bol jej zisk. Zvýšenie dividend pritom prišlo deň po tom, ako agentúra Standard and Poor’s zhoršila rating firmy o jeden stupeň na úroveň AA+, pričom to odôvodnila znepokojením z kvartálnych výplat hotovosti Exxonu akcionárom.

(1 EUR = 1,1403 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy