Francúzska ekonomika v 1. kvartáli zrýchlila viac, ako sa čakalo

Francúzska ekonomika v 1. kvartáli rástla a rýchlejšie, ako analytici predpovedali. To pomohlo aj eurozóne nabrať tempo, keďže Francúzsko je druhou najväčšou ekonomikou regiónu. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska v 1. štvrťroku 2016 zvýšil o 0,5 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne vzrástol o 0,3 %. Prekonal tak odhady ekonómov, ktorí počítali s jeho nárastom v priemere o 0,4 %.
Štatistiky tiež ukázali, že spotreba francúzskych domácností v prvých troch mesiacoch roka stúpla o 1,2 % a investície sa zvýšili o 1,6 %, čo bol ich najväčší nárast za tri roky.
Objavili sa aj náznaky, že zotavovanie ekonomiky sa začína premietať aj do ožívania trhu práce, prvého od nástupu prezidenta Francoisa Hollanda do úradu pred štyrmi rokmi. Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti totiž v marci klesol o 60.000 na 3,58 milióna a dosiahol najnižšiu úroveň za uplynulých 12 mesiacov.
HDP celej eurozóny vzrástol v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,6 %, zatiaľ čo vo 4. štvrťroku dosiahol medzikvartálny rast 0,3 %. Ekonómovia s rastom počítali, očakávali však, že dosiahne len 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy