Taliansky expremiér: EÚ sa môže rozpadnúť, zásluhu na tom bude mať Brusel aj korupcia

, Politico Foto: SITA/AP

Mario Monti pôsobil ako taliansky premiér a eurokomisár. Jeho skepsa pramení z vlastných hodnotení národných vlád aj Európskej rady. Podľa jeho názoru sa nedá predstierať, že za oneskorenú reakciu na krízy môže Európska komisia, parlament či ECB. Problém spočíva na strane Európskej rady a jednotlivých vlád, u ktorých je zrejmý postupný posun k nacionalizmu, populizmu a zameranie iba na krátkodobé problémy.

Z týchto slov je jasné, že Monti ohľadom budúcnosti EÚ nehýri optimizmom, súčasný tlak môže byť podľa neho príliš veľký. "EÚ prechádza krízou, ktorá mňa aj iných ľudí vedie prvý raz k úvahám o tom, či nemierime k dezintegrácii. EÚ totiž ešte nikdy nečelila takému množstvo rozdielnych a vážnych kríz," hovorí Monti a na mysli má problémy súvisiace s migráciou, rastom hrozby terorizmu ale aj problémy ekonomického rázu.

Podľa Montiho bola zlomovým momentom finančná kríza v roku 2008. V tom čase prebiehala záchrana niektorých bánk a tento proces viedol aj k tomu, že sa centrum moci presunulo z Európskej komisie na Európsku radu. Zároveň sa začala prehlbovať nedôvera medzi severom a juhom Európy a zároveň medzi jej západnou a východnou časťou. Politici sa tiež začali oveľa viac riadiť populizmom a aj tradičné proeurópske strany sa dnes často uchyľujú k útokom na EÚ a na iné európske krajiny.

"V určitom zmysle žijeme vo vyspelých demokraciách. Politici sú súdení v prípade, že kradnú, alebo sú skorumpovaní. Tou najväčšou korupciou je ale zneužitie demokratického procesu pre vlastné politické záujmy. A tento typ korupcie sa teraz berie ako prirodzená súčasť nášho života," tvrdí Monti.

Monti je presvedčený, že verejnosť by mala byť oboznámená s tým, že "pozície Európskej rady často nezodpovedajú všeobecným európskym záujmom, ale sú naopak motivované čisto straníckymi a dokonca osobnými záujmami". Jednotlivé členské krajiny podľa neho tiež neustále zvyšujú požiadavky na to, čo by mala EÚ riešiť. Medzi ne sa teraz radí najmä utečenecká kríza a boj proti terorizmu. "Logika však velí, že ak má Brusel plniť ďalšie funkcie, mal by mať viac zdrojov," domnieva sa Monti.

Monti má už 73 rokov a stojí na čele Bocconi University, jednej z najprestížnejších v Taliansku. Svoj boj za EÚ nepovažuje za žiadnu morálnu križiacku výpravu. V Európe však podľa neho nie je mier prirodzeným stavom. "Mier by nebol, keby nedošlo k plánovanej integrácii jednotlivých krajín, ktoré majú inak vo zvyku občas medzi sebou bojovať," tvrdí Monti.

Súvisiace články

Aktuálne správy