S.O.S Poprad pomôže spoznať práva pacienta v zahraničí

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) Poprad je jednou zo 14 organizácií Európskej únie, ktoré realizujú Európsku komunikačnú kampaň s cieľom oboznámiť pacientov o možnostiach využitia služieb poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v zahraničí.
Kampaň zastrešuje organizácia Active Citizenship Network. Európskym inštitúciám bude oficiálne prezentovaná 3. mája na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli. Uplatňovanie práv pacientov pri cezhraničnej zdravotnej starostlivosti upravuje smernica publikovaná Európskou komisiou 4.9.2015.
Petra Vargová Čakovská z S.O.S. Poprad uviedla, že Európania o možnosti vybrať si zahraničného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti vedia zatiaľ len veľmi málo. „V skutočnosti možnosti dané smernicou využívajú len 2 % Európanov. Na Slovensku o práve vyhľadať starostlivosť za hranicami našej krajiny vie podľa nej len 17 % ľudí,“ doplnila.
“Pevne veríme, že pozitívny dopad smernice závisí najmä od vysokého stupňa vedomostí európskych pacientov o ich právach a potenciálnych výhodách, ktoré im z tejto legislatívy vyplývajú,” uviedla Čakovská. Doplnila, že pacienti budú lepšie informovaní o svojich právach vo vzťahu k domácej i cezhraničnej zdravotnej starostlivosti a jej preplácaní a posilní sa i vzájomná spolupráca členských štátov v tejto oblasti.
Kampaň pozostáva zo série iniciatív organizovaných na lokálnej, národnej i európskej úrovni prostredníctvom offline i online aktivít realizovaných v období od júna do decembra 2016. V roku 2017 bude kampaň pokračovať i v ostatných 14 krajinách Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy