Rakúsko dosiahlo štrukturálne zhruba vyrovnaný rozpočet

Pri vylúčení nákladov súvisiacich s migrantmi a fluktuáciami v ekonomickom cykle krajina vlani dosiahla prebytok štrukturálneho rozpočtu na úrovni 0,1 %.

Rakúsko svoj rozpočet v minulom roku dostalo do rovnováhy pri vylúčení nákladov súvisiacich s migrantmi a fluktuáciami v ekonomickom cykle. Krajina vykázala prebytok štrukturálneho rozpočtu na úrovni 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informoval o tom v utorok rakúsky minister financií Jörg Schelling. Náklady týkajúce sa migrantov, ktoré sa pri kalkulácii vylúčili, boli v sume 1 mld. eur.

Pravidlá Európskej únie umožňujú niektoré rozpočtové položky z kalkulácii vylúčiť. Patria k ním náklady na mimoriadne udalosti, o ktorých sa predpokladá, že sú mimo kontroly členského štátu EÚ. Pokiaľ ide o rozpočet Rakúska bez vylúčenia niektorých položiek, štatistický úrad krajiny ešte v marci informoval, že deficit rozpočtu sa v roku 2015 znížil o vyše polovicu, a to na úroveň 1,2 % HDP. Pomohlo tomu zvýšenie daňových príjmov. Verejný dlh Rakúska v pomere k HDP však k záveru roka 2015 stúpol na 86,2 % z úrovne 84,3 %, na ktorej bolo v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy