EÚ údajne nepovolí predaj O2 UK firme Hutchison

Európske regulačné orgány budú vetovať dohodu o tom, že spoločnosť CK Hutchison Holdings odkúpi firmu O2 UK od španielskej spoločnosti Telefonica. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje. Firma Hutchison by sa po odkúpení stala najväčším britským operátorom. Hodnota transakcie je 10,3 mld. britských libier (GBP) a v prípade, že by sa uskutočnila, počet operátorov v krajine by sa znížil na troch.

Prvýkrát by sa tak malo stať, že európska komisárka Margrethe Vestagerová vyslovene takúto dohodu zamietne. Škandinávske skupiny Teliasonera a Telenor v septembri minulého roku upustili od plánu na fúziu svojich spoločností v Dánsku. Vestagerová totiž uviedla, že na tomto trhu chce štyroch operátorov.

Európska komisia (EK) podľa jedného zo zdrojov požiada národné regulačné orgány o potvrdenie rozhodnutia o zamietnutí transakcie. Tento krok je väčšinou formalitou. EK a spoločnosti Hutchison a Telefonica odmietli situáciu komentovať. Konečný dátum na rozhodnutie stanovil regulačný orgán EÚ na 19. mája.

Balík ústupkov, ktorý mal podporiť menších rivalov podľa dostupných informácií nedokázal vyvrátiť presvedčenie EK, že spojenie firiem by mohlo viesť k obmedzeniu konkurencie a vyšším cenám vo Veľkej Británii. EK požaduje vytvorenie štvrtého operátora, to sa však ukazuje ako nepriechodná možnosť. Zdroje agentúry Reuters uviedli, že spoločnosť Hutchison odmietla minulý týždeň urobiť ďalšie ústupky.

O2 pôsobí na Slovensku prostredníctvom slovenskej dcéry materskej O2 Czech Republic od roku 2006, kedy naň vstúpila ako súčasť španielskej skupiny Telefónica. Svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007 a poskytovala služby pod značkou O2. Skupina Telefónica sa koncom roka 2013 dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 mld. eur. Česká i slovenská firma sa premenovali na O2. Telekomunikačný operátor O2  bude pôsobiť pod touto značkou v ČR aj na Slovensku až do roku 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy