Saudská vláda schválila plán rozsiahlych reforiem

Saudská vláda dnes schválila plán rozsiahlych reforiem na nasledujúcu dekádu. Vďaka nim sa arabské kráľovstvo, jeden najväčších svetových exportérov ropy, zmení na globálnu investičnú mocnosť. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Plán predstavil v štátnej televízii korunný princ Muhammád bin Salmán, ktorý tiež zastáva funkciu ministra obrany a šéfa hospodárskej rady.
Reformný plán Vízia 2030 jasne ukazuje, že si Rijád uvedomil, aké zraniteľné je voči externým šokom hospodárstvo závislé len od príjmov z predaja energií. Podľa slov princa už po roku 2020 by mala byť Saudská Arábia schopná „prežiť aj bez ropy“, aj keď príjmy z čierneho zlata sú vítané a pomôžu jej udržať si vysokú životnú úroveň.
Súčasťou plánu je reštrukturalizácia Verejného investičného fondu, ktorý kontroluje štát, na centrum saudských investícií v zahraničí.
Tento fond by sa mal stať jedným z najväčších vládnych investičných fondov na svete. Rijád chce predať časť svojho podielu v národnom ropnom koncerne Saudi Aramco a výnos použije na zvýšenie objemu financií v štátnom fonde. Vláda ponúkne necelých 5 % v ropnom koncerne akcionárom prostredníctvom saudskej burzy a tiež na burze v zahraničí, pravdepodobne v USA.
Podľa predbežných odhadov Rijádu saudský fond bude mať pod kontrolou zhruba 10 % globálnej investičnej kapacity. Príjmy z fondu sa použijú na rozvoj krajiny.
Ďalším spôsobom ako chce arabské kráľovstvo znížiť závislosť od príjmov z ropy sú investície do ťažby iných surovín, najmä minerálov, a posilnenie vlastnej vojenskej výrobnej kapacity. Saudská Arábia je tretím najväčším nákupcom vojenskej techniky na svete.
Rijád plánuje zvýšiť aj príjmy z cestovného ruchu. Okrem miliónov pútnikov, ktorí každý rok navštívia Mekku a Medinu, chce prilákať aj iných turistov, ale musia vyznávať rovnaké hodnoty ako arabské kráľovstvo.
Saudská ekonomika je zatiaľ veľmi závislá od ropy. Export komodity sa vlani podieľal až 72 % na celkových príjmoch krajiny. Navyše, zhruba 70 % Saudov pracuje vo verejnom sektore, čo zvyšuje náklady vlády na mzdy. Kabinet sa teraz snaží nájsť spôsob, ako podporiť súkromný sektor, aby vytvoril viac pracovných miest a mohol poskytnúť zamestnanie mladým ľuďom, ktorí v nasledujúcich rokoch vstúpia na trh práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy