Nálada v českej ekonomike sa v apríli zhoršila

Súhrnný indikátor dôvery sa v porovnaní s marcom znížil o 1,1 bodu na hodnotu 95,6 bodu.

Celková dôvera v českej ekonomike sa v apríli mierne znížila. Súhrnný indikátor dôvery v porovnaní s marcom klesol o 1,1 bodu na hodnotu 95,6 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne oslabil o 1,3 bodu na úroveň 93,8 bodu. Medzi podnikateľmi sa dôvera zvýšila v stavebníctve. Klesla však v priemysle, obchode a službách. Indikátor dôvery spotrebiteľov sa tiež mierne zhoršil, a to o 0,5 bodu na 104,3 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad, ktorý indexy zostavuje.

Index nálady v stavebníctve Českej republiky sa v apríli mierne zvýšil, a to o jeden bod na 80,7 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa v rámci stavebných podnikov takmer nezmenilo, ale zlepšili sa očakávania na najbližšie tri mesiace. V priemysle krajiny sa však dôvera podnikateľov medzimesačne znížila o 1,5 bodu na 94,7 bodu. Zhoršilo sa hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie a v najbližších troch mesiacoch respondenti predpokladajú nemennosť tempa rastu výroby.

Nepriaznivo sa v apríli vyvíjala aj nálada v českom sektore služieb a v odvetví obchodu. Index dôvery odvetvia služieb klesol o 1,2 bodu na 93,7 bodu, pričom podnikatelia v službách v najbližšom trojmesačnom období predpokladajú zmenšenie dopytu. Ukazovateľ dôvery v obchode sa znížil o 2,2 bodu na 99 bodov, pričom sektor tiež očakáva, že v najbližších troch mesiacoch sa ekonomická situácia zhorší.

Súvisiace články

Aktuálne správy