ECB musí pracovať nezávisle od politických vplyvov

Európska centrálna banka (ECB) musí podľa šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema pracovať nezávisle od politických vplyvov. To je dôležité pre dôveryhodnosť banky, uviedol holandský minister financií po stretnutí Euroskupiny v Amsterdame. Nemôže vzniknúť dojem, že na ECB má vplyv politická kritika. Informovala o tom agentúra DPA.
Šéf skupiny ministrov financií eurozóny neuviedol žiadne príklady takejto kritiky. Minulý týždeň nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a guvernér nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann dali vo Washingtone jasne najavo, že považujú verejnú diskusiu o politike extrémne nízkych úrokových sadzieb ECB za oprávnenú. Obaja však zdôraznili, že to nemôže spochybniť nezávislosť centrálnej banky.
Člen Výkonnej rady ECB Benoît Coeuré v Amsterdame povedal, že diskusie sú dobré, pokiaľ sú vedené konštruktívne. „Vždy sme otvorení a pripravení na diskusiu.“ Upozornil však na to, že politici a centrálna banka majú podľa európskych zmlúv odlišné zodpovednosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy