Drgahiho tlačovka: O peniazoch z vrtuľníka sme doteraz nikdy nediskutovali

, bloomberg Foto: ECB;SITA/AP

ECB na aprílovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby aj parametre QE bez zmeny. Základná úroková sadzba zostáva na 0 %, refinančná na 0,25 % a depozitná na -0,4 %, kam ich ECB znížila v marci. V nezmenenom objeme 80 miliárd eur mesačne pokračuje tiež program kvantitatívneho uvoľňovania. Rozhodnutie pokračovať v menovej politike bez zmeny trh očakával.

14.35: Rozhodli sme sa ponechať úrokové sadzby bezo zmeny. Naďalej predpokladáme, že úrokové sadzby zostanú na súčasných alebo nižších úrovniach dlhší čas.
14.37: Program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý aktuálne prebieha v objeme 80 miliárd eur mesačne bude pokračovať minimálne do marca 2017, prípadne aj dlhšie, ak si to bude vyžadovať situácia.
14.38: Situácia v Európe sa od nášho marcového zasadnutia zlepšila. Globálna neistota ale pretrváva. Preto budeme pokračovať v akomodatívnej politike tak dlho, ako si to bude situácia vyžadovať.
14.39: V súčasnom kontexte je potrebné zabezpečiť, aby sa prostredie nízkej inflácie neprenieslo druhotne do vývoja miezd.
14.40: Dopyt v Európe je podporovaný našou menovou politikou, naďalej očakávame pokračovanie ožívania ekonomiky.
14.41: Domácnosti sú podporované nízkymi cenami ropy.
14.42: Pred tým, než sa inflácia začne zvyšovať, sa ešte môže znovu dostať do mínusu, ako tomu bolo vo februári, a to najmä vzhľadom na možný vývoj cien ropy.

14.45: Na to, aby bolo možné plne využiť silu opatrení, ktoré sme doteraz predstavili, je nevyhnutne potrebná kooperácia ako celej Európskej únie, tak jej jednotlivých členov.
14.35: Budeme naďalej pozorne sledovať výhľad menovej stability a ak si to situácia vyžiada, sme pripravení použiť všetky nástroje v rámci nášho mandátu.
14.48: Nakupovanie firemných dlhopisov predstavené v marci je omezezné ratingom a tým, či je daná spoločnosť bankou. Pokiaľ ide o materskú spoločnosť, ktorá banku vlastní, ale sama bankou nie je, je to v poriadku, môže byť do programu zahrnutá.
14.52: ECB je nezávislou inštitúciou, a preto sa neriadi tým, ako sa vyjadrujú politici. Naša politika funguje, len potrebuje istý čas. Ešte rýchlejšie by fungovala, ak by prebiehali potrebné štrukturálne reformy.

14.55: Opatrenia, ktoré sme prijali v marci, majú zabrániť druhotným efektom turbulencií zo začiatku roka, ktoré by sa inak v strednodobom horizonte prejavili.
14.57: Ohľadom fondu talianskych bánk, ktorý má stabilizovať tamojšiu finančný sektor, zatiaľ nemám detailné informácie.
15.00: O peniazoch z vrtuľníka sme doteraz nikdy nediskutovali. Neuvažujeme o tomto opatrení. Rast v Európe je síce len mierny, ale stabilný.
15.06: Podmienky na úverovom trhu sa vďaka záporným úrokovým sadzbám uvoľnili. Zároveň ale toto opatrenie nespôsobilo pokles úrokových príjmov (bánk), tie sa naopak zvýšili. To je pozitívne. Musíme si položiť otázku, či by toto platilo aj pri ďalšom znižovaní sadzieb. Odpoveď je, že nie. Záporné úrokové sadzby nie sú otázkou, na ktorú možno odpovedať áno alebo nie, ale ako veľmi.
15.09: Máme v rukách sústredenú istú silu, ale len v nadväznosti štrukturálnych reforiem. To je dôvod, prečo na ne kladiem taký dôraz.
15.11: Úvery v Európe naďalej rastú. Banky uvádzajú, že peniaze z programu QE používajú primárne práve k úverovaniu, čo je priaznivé. Úvery prispievajú k rastu (ekonomiky) a cenovej stabilite.
15.15: Ak sa chceme vrátiť k vyšším úrokovým sadzbám, musíme sa vrátiť k vyššej inflácii a rýchlejšiemu rastu. Preto uplatňujeme aktuálne menovú politiku, je nevyhnutná.
15.19: Pokiaľ bude inflácia nízka dlhší čas, čo zrejme bude, musíme byť trpezliví. Efekt medziročne vysokej porovnávacích základov by sa mal začať strácať v druhej polovici tohto roka.
15.23: Diskusia je vždy vítaná, pretože nám pomáha lepšie pochopiť rôzne veci. Pokiaľ ale nejde o diskusiu, ale kritiku bez interakcie, nie sú prínosy žiadne. Opakujem, ECB je nezávislá.
15.26: O výsledku britského referenda o vystúpení z EÚ nechcem špekulovať, prítomnosť Veľkej Británie v EÚ ale vnímame ako obojstranne prínosnú.
15.28: Draghi poďakoval za pozornosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy