Nemecko v tomto roku očakáva rast ekonomiky o 1,7 %

Rolu exportu ako hlavného piliera nemeckej ekonomiky nahrádza domáci dopyt.

Nemecká vláda potvrdila svoju prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku na úrovni 1,7 % napriek spomaleniu nových trhových ekonomík, keďže silný domáci dopyt nahrádza rolu exportu ako hlavného piliera najväčšej európskej ekonomiky. "Nemecký hospodársky rast bude v tomto a budúcom roku pokračovať," povedal v stredu minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

 

Iné členské krajiny eurozóny profitovali z dopytu Nemecka, ktoré absorbovalo viac zahraničných tovarov, dodal minister Gabriel. Nemecká vláda očakáva, že v roku 2017 sa tempo hospodárskeho rastu krajiny spomalí na úroveň 1,5 %, predovšetkým v dôsledku mimoekonomických vplyvov. Napríklad v dôsledku toho, že na pracovné dni pripadne viac štátnych sviatkov, poznamenal minister.

Nemecká vláda predpokladá, že počet zamestnancov v krajine v tomto roku stúpne na 43,5 mil. a v budúcom roku na 44 miliónov. To by malo ešte viac podporiť domáci dopyt a zvýšiť daňové príjmy, čo vláde umožní zvýšiť štátne výdavky. "Som presvedčený, že vďaka svojej silnej ekonomickej pozícií Nemecko zvládne náročné úlohy integrácie utečencov," konštatoval šéf rezortu hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy