Zamyslenie sa nad troma grafmi: Čo kedy pre nás Európska únia urobila?

, CNBC Foto: SITA/AP

Európa sa potrebovala dostať z trosiek druhej svetovej vojny, preto sformovala základy sociálno-hospodárskej únie.

Počiatočná forma mala podobu Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO) a Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), vytvoreného v roku 1951 a 1958. Maastrichtskou zmluvou sa založila Európska únia pod svojím súčasným názvom v roku 1993. Dnes má 28 členov, obchodná aliancia zastrešuje životy asi 508 miliónov ľudí.

Ale ako je na tom v porovnaní s ostatnými svetovými regiónmi? Ako sa zmenil život tým, že sme vstúpili do Európskej únie? Kto sa dá z jej súčasných členov považovať za ekonomických  víťazov a kto sú porazení? Odpovede nájdete v grafoch Európskej komisie.

Čistá rozpočtová bilancia každého štátu vyjadruje rozdiel medzi príspevkami do spoločného rozpočtu a objemom financií, ktorý z neho daný štát prostredníctvom rôznych politík a programov získa späť. Európska únia je založená na solidarite medzi svojimi členmi, a tak relatívne bohatšie štáty platia do rozpočtu EÚ viac než chudobnejšie krajiny. Pretože z rozpočtu čerpá každý štát iný objem financií, najviac dostávajú krajiny, ktorých HDP je pod priemerom EÚ, a štáty, ktoré ťažia zo spoločnej poľnohospodárskej politiky, objavujú sa často rozdiely v čistých rozpočtových bilancií aj u krajín, ktorých prosperita je porovnateľná.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy