Štyri veci, pred ktorými aktuálne varujú JP Morgan svojich klientov

, businessinsider Foto: SITA/AP

Určite je toho omnoho viac, ako len štyri veci. Stále sa dookola omieľajú prepady cien ropy, slabý globálny rast a geopolitické problémy, akým je nastávajúce britské referendum v júni. Avšak analytici JP Morgan Asset Management vydali vo svojom štvrťročnom "sprievodcovi na trhoch" náčrt štyroch kľúčových vecí, kvôli ktorým by investori mali byť znepokojení počas nasledujúcich troch mesiacov.

Podľa strategičky JP Morgan Asset Management pre európske trhy, Stephanie Flandersovej, sa svet od januára veľmi zmenil a investori sa preto potrebujú preorientovať na štyri kľúčové obavy.

"S rastom starostí pretrvávajúcich na oboch stranách Atlantiku a výsledným obrazom útlmu korporátnych ziskov vidíme, že riziko je dnes oveľa menej atraktívne než tomu bolo v skorších fázach cyklu, aspoň pokiaľ ide o akcie," uviedla Flandersová vo vyhlásení pre Business Insider.

"Rizikovejšie častí trhu s pevným výnosom sa dnes javia silnejšie, vzhľadom k tomu, že mnohé z týchto dlhopisov sú teraz cenené kvôli recesii, o ktorej nepredpokladáme, že nastane. Ale celkovo má asi väčší zmysel pre investorov viac vyvážené portfólio, než tomu bolo v skorších fázach býčieho trhu a zároveň znížiť očakávania na celkové výnosy."

Tu sú štyri kľúčové otázky podľa JP Morgan Asset Management:

Odklon od centrálnych bánk
Obavy investorov sa začiatkom roka sústredili na čínsky trh, ďalší prepad cien ropy a potenciálne predčasné zvýšenie sadzieb zo strany Fedu. Teraz ale prevládajú obavy zo spomalenia rastu spotreby v USA a Európe a rastúcej jadrová inflácie v Spojených štátoch.

Ťažký boj
Pokračuje rekordne nízky výnos dlhopisov, pričom akciový býčí trh je stále zraniteľný. To posúva tradičné aktíva smerom dole. Nastáva vhodné obdobie pre investorov, aby sa snažili objavovať návratné zdroje, ktoré budú so spomenutým menej korelovať.

Brexit
Politické rizika prepínajú investorov do vyčkávacieho režimu. Neistota okolo nadchádzajúceho referenda, či Briti zostanú v EÚ, už má vplyv na podnikové investície vo Veľkej Británii, hodnotu tamojšej meny aj krátkodobé trhové sadzby. Všeľudové hlasovanie by mohlo znížiť mieru rastu počas budúceho roka a významne ovplyvniť aktivity v Európe.

Trhy sú z Marsu, ekonomiky z Venuše
Akoby sa akciové trhy odtrhli v ostatnom čase od výkonu ekonomiky. Hlavné indexy v USA a Európe až neprimerane trpia kvôli zlým správam z výroby a energetiky a nedokážu ťažiť z pomalého rastu spotrebiteľských výdavkov. To sa ale môže už čoskoro zmeniť, čo by malo predstavovať varovanie pre investorov, založených na indexoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy