Saxo Bank: Hrozba číslo jeden pre druhý kvartál je spoločenská a politická nestabilita

, Saxo Bank Foto: SITA/AP;TASR/AP

Politická neistota a rastúca nevôľa, americké voľby aj dianie predchádzajúce britskému referendu o odchode z EÚ. To všetko sú hlavné riziká, s ktorými musia finančné trhy v druhom štvrťroku 2016 počítať. Ich význam je zvyšovaný aproximáciou podobných hnutí po celom svete. Mohlo by dochádzať k zásadnému odmietaniu elít a doterajšieho status quo.

"Osem rokov po začiatku finančnej krízy si zamestnanci nosia domov vôbec najnižšiu výplatu v pomere k HDP v histórii, zatiaľ čo veľké korporácie majú vôbec najvyššie príjmy pred zdanením v porovnaní s HDP. Okrem toho vidíme najnižšie kapitálové výdavky v dejinách spoločne s najnižšou úrovňou produktivity. Táto nešťastná trojica vysvetľuje nárast extrémizmu na ľavej i pravej strane politického spektra, pretože tieto extrémy predstavujú najväčší možný odstup od súčasných politických elít," varuje hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen. "Zdá sa, že sa voliči rozhodli, že chaos je lepší ako 'stále to isté'. Tejto novej paradigme hovoríme 'rozbitie spoločenskej zmluvy'."

Z makroekonomického hľadiska sa v druhom štvrťroku čaká niekoľko kľúčových rizikových udalostí:
– zasadnutie FOMC 14.-15. júna,
– referendum o odchode Británie z EÚ 23. Júna,
– nové všeobecné voľby v Španielsku.

Akcie
Na vyspelých trhoch aktuálne nie sú lacné, pretože od februára posilnili o zhruba desatinu.Neistý začiatok roku 2016 negatívne ovplyvnil globálne akciové trhy a niektoré sektory zrazil medzi lacné investície. Vo výsledku tak teraz odporúča byť "overweight" v cyklických odvetviach, napríklad spotrebného tovaru, surovín a financií.

Forex
Tému rozbitia spoločenskej zmluvy pocítila najviac britská libra. Zatiaľ nie je jasné, ako by prípadný odchod Británie z EÚ dopadol na ekonomiku a praktický život, ale vplyv na menovom trhu je už jasne viditeľný.

Zdá sa tiež, že druhý štvrťrok bude obdobím, keď trh začne zvažovať pravdepodobnosť víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách a jeho dopadov na americkú ekonomiku a dolár. Pokiaľ budú prieskumy ukazovať na silnú pravdepodobnosť, že Trump zvíťazí, bude sa pred voľbami výrazne zvyšovať riziko oslabenia dolára, hoci len preto, že je "hubatý" miliardár pre trh neznámou veličinou. Jedinou istotou je aj v tomto prípade nestabilita.

Odchod Veľkej Británie z  by pravdepodobne s európskou menou minimálne krátkodobo riadne zamával. Aktuálne v prieskumoch priaznivci Brexitu vychádzajú zo súboja s "unionistami" víťazne, aj keď tesne. Ako ukazuje najvyšší a najnižší očakávaný kurz v prieskume agentúry Bloomberg, výhľady bánk pokrývajú celkom široký rozptyl. Inokedy by to bolo možné brať ako úplne bežné, kedy býčia stávka na dolár bola jedným z najmasovejších obchodov na trhu. Dnes to už ale  neplatí.

Aj v Japonsku sa môže spoločenská zmluva čoskoro ocitnúť pod paľbou, a to aj napriek zdanlivej toleranciu stagnácie ekonomiky. Guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda ľahko dosiahne stanovený cieľ inflácie na nominálnu úrovni 2 %, ale v reálnom vyjadrení môže ísť pokojne o pokles.

Dlhopisy
Rastúci tlak na vyriešenie niektorých najzávažnejších problémov v Európe by sa opäť mohol ľahko prejaviť na dlhopisovom trhu, obavy z Brexitu a odpor európskej periférie voči úsporným opatreniam by totiž mohli vyvolať nepokoj na trhu. Pokiaľ ide o finančné inštrumenty, zostáva Saxo Bank na začiatku druhého štvrťroka opatrná aj vzhľadom k nízkym výnosom, rastúcej (a stále nepredvídateľnej) regulácie, vyšším podielom nesplácaných úverov a technologicky zastaraným obchodným modelom.

Komodity
Komodity po brutálnom výpredaji v posledných niekoľkých rokoch konečne naznačujú možnú stabilizáciu. Zlato a ropa sú na čele tohto procesu. V prvom štvrťroku boli nákupy zlata takmer neprerušené a hedžové fondy sa dostali z rekordných krátkych pozícií na najväčšie dlhé pozície za 13 mesiacov. Tento silný podnet bude priaznivý pre fanúšikov zlata, ktorého cena sa bude približovať k 1 310 USD za trójsku uncu. Tu Saxo Bank predpokladá strop zlatej rally.

Situácia sa oproti temnému januáru, kedy sa ropa Brent dostala na dvanásťročné cenové minimum, výrazne zlepšila. Pre ďalší štvrťrok banka očakáva podobné cenové rozpätie ako v prvom štvrťroku, teda 35-40 USD za barel, ale teraz už nevníma riziko náhleho poklesu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy