Počet vyplatených dávok z garančného poistenia vlani klesol

Pokles dávok garančného poistenia súvisí podľa Sociálnej poisťovne s poklesom počtu nahlásených platobne neschopných zamestnávateľov, ktorí neuspokojovali mzdové nároky svojich zamestnancov.

Počet vyplatených dávok z garančného poistenia na Slovensku medziročne klesol, keď minulý rok Sociálna poisťovňa evidovala 2 353 poberateľov, ktorým vyplatila celkovú výšku dávok v hodnote 3,6 mil. eur. Ako ďalej informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, v roku 2014 dávku garančného poistenia poberalo 3 078 poistencov v celkovej výške 4,1 mil. eur a v roku 2013 to bolo 4 546 poistencov na úrovni 4,8 mil. eur. „Pokles vyplatených dávok garančného poistenia súvisí v porovnaní s rokom 2014 s poklesom počtu nahlásených platobne neschopných zamestnávateľov, ktorí neuspokojovali mzdové nároky svojich zamestnancov,“ vysvetlil Višváder.

Garančnú dávku poskytuje Sociálna poisťovňa z garančného poistenia pri platobnej neschopnosti zamestnávateľa a neuspokojovaní mzdových nárokov zamestnanca. Nárok na túto dávku má zamestnanec alebo dohodár, ktorému platobne neschopný zamestnávateľ nevyplatil príjem, a to mzdu, náhradu mzdy či odstupné. Z fondu garančného poistenia môže Sociálna poisťovňa uspokojiť neuspokojené nároky zamestnanca najviac za tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy