Odvážna ekonomická revolúcia na pozadí ropnej krízy: Klesne počet princezien, ktoré si budú užívať luxusný život financovaný z vládnej kasy

, bloomberg Foto: SITA/AP

Populácia Saudskej Arábie je zvyknutá na vládne dávky, pracujú za ňu imigranti. Teraz bude musieť pracovať ona sama a miesto dávok by mala platiť dane.

Princa Mohammeda bin Salmána nemožno viniť z toho, že by nebol dostatočne ambiciózny. Tento tridsaťročný syn saudskoarabského kráľa predstavil plán predaja akcií najväčšej štátnej ropnej spoločnosti na svete a chce vytvoriť najväčší štátny investičný fond na svete. Cieľom by mala byť väčšia diverzifikácia ekonomiky Saudskej Arábie.  Fond by mal investovať po celom svete a Saudi Aramco by zase mala rozšíriť svoje aktivity do ďalších priemyselných odvetví mimo ťažbu ropy. Celkovo ide o odvážne návrhy a to už len kvôli tomu, o akých sumách sa v súvislosti s nimi hovorí.

Zároveň je ale pre zmeny v ekonomike potrebné urobiť oveľa viac. Úspech sa dostaví len v prípade, že prebehnú politické a kultúrne reformy, ktoré zvyčajne trvajú celé desaťročia.

Štát bude tiež musieť pružnejšie reagovať na potreby občanov, po ktorých teraz žiada, aby zakladali vlastné firmy a starali sa sami o seba. Bude im musieť ponúknuť lepší systém zdravotnej starostlivosti a systém vzdelania, ktorý ich pripraví na život v novej ekonomike. Bude musieť pracovať viac žien, čo okrem iného znamená, že budú musieť do práce šoférovať svoje auto. V krajine bude menej princezien, ktoré si budú užívať luxusný životný štýl financovaného z vládnej kasy. A keď sa objavia politické nepokoje, vláda bude musieť odolať pokušeniu podplatiť opozíciu a tým ju získať na svoju stranu.

Všetky tieto zmeny sú, mierne povedané, veľmi náročné. Princ Mohammed navyše hovorí o tom, že zo Saudskej Arábie by sa malo stať regionálne finančné centrum. Lenže ultrakonzervatívni klerici aj väčšina jeho rodiny by proti zmenám potrebným na dosiahnutie tohto cieľa tvrdo protestovali. Niet pochýb o tom, že jeho snahy o reformy sú myslené vážne. Už sa mu podarilo rýchlo znížiť plytvanie a vládne dotácie, teraz presadzuje veľký privatizačný program. Princ si zaslúži podporu, ale ešte bude musieť ukázať, že je pripravený pristúpiť aj všetkým ostatným potrebným krokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy