Miera nezamestnanosti v Grécku v 4. kvartáli vzrástla na 24,4 %

Miera nezamestnanosti v Grécku v poslednom kvartáli minulého roka vzrástla na 24,4 % z 24 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vyplýva to z údajov helénskeho štatistického úradu ELSTAT, ktoré zverejnila agentúra Reuters.
Najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenala zadlžená krajina v 1. štvrťroku 2014, a to 27,8 %.
Štatistiky tiež odhalili, že približne 74,3 % z celkového počtu 1,17 milióna nezamestnaných v Grécku sú dlhodobo bez práce, viac ako jeden rok.
Grécke ministerstvo práce zverejňuje aj mesačné údaje o vývoji nezamestnanosti, ktoré sa líšia od kvartálnych štatistík ELSTAT, pretože sú upravené o sezónne vplyvy. Okrem toho ministerstvo používa inú metodiku ako štatistický úrad.
Atény museli od roku 2010 požiadať členov eurozóny a Medzinárodný menový fond o tri záchranné úvery, pretože nedokázali získať peniaze na chod štátu na trhoch. Podmienkou záchranných balíkov sú však tvrdé úsporné opatrenia a škrty vo výdavkoch, ktoré majú Grécku pomôcť skonsolidovať dlh. A hospodárske reformy, ktoré by zase mali postaviť ekonomiku na nohy.
Miera nezamestnanosti v Grécku však v uplynulých rokoch vzrástla na nový rekord a ekonomike sa nedarí nabrať tempo, aj keď sa už začína spamätávať zo šesť rokov trvajúcej recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa vlani v 4. kvartáli už zvýšil o 0,1 %, ale za celý minulý rok klesol o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy