Čistý zisk firmy BASF za rok 2015 klesol o 23 %

Nemecká chemická spoločnosť za vlaňajšok vykázala čistý zisk 4 mld. eur.

LUDWIGSHAFEN 26. februára (SITA, Reuters) – Čistý zisk nemeckej spoločnosti BASF, ktorá je najväčšou chemickou firmou na svete, za rok 2015 klesol o 23 % na sumu 4 mld. eur. Tento výsledok je mierne lepší v porovnaní s očakávaním analytikov, ale je to najnižší celoročný zisk od roku 2009. Po niekoľkých rokoch veľkých projektov firma BASF v tomto roku zredukuje kapitálové výdavky o 1 mld. eur na sumu 4,2 mld. eur.

Spoločnosť upozornila, že v tomto roku očakáva zníženie prevádzkového zisku vzhľadom na slabé tržby z predaja chemikálií v Číne a preto, že nižšie ceny ropy negatívne vplývajú na ropnú a plynárenskú divíziu firmy. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) po úprave o jednorazové položky klesne v rozsahu do 10 %, uviedla firma. Generálny riaditeľ spoločnosti Kurt Bock však vo vyhlásení uviedol, že v terajšom volatilnom a náročnom prostredí je to ambiciózny cieľ a závisí od vývoja cien ropy.

V snahe vyjsť v ústrety akcionárom, keďže za uplynulé tri mesiace hodnota akcií spoločnosti klesla o 24 %, firma BASF zvýšila celoročné dividendy na sumu 2,9 eura na akciu. Znamená to, že na výplatu dividend vynaloží dve tretiny čistého zisku, čo je najvyšší podiel od roku 2009. Analytici predpovedali, že dividendy budú v pásme 2,80 až 2,90 eura na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy