Rast talianskej ekonomiky bol v roku 2015 slabší, než sa čakalo

Talianska ekonomika vzrástla na záver minulého roka, ako aj za celý rok 2015 slabším tempom, než očakávali ekonómovia a vláda. Ukázali to dnes zverejnené údaje talianskeho štatistického úradu. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska vzrástol v minulom roku o 0,6 %. Ešte v septembri pritom taliansky premiér Matteo Renzi odhadoval, že ekonomika dosiahne za rok 2015 rast okolo 0,9 %.
Podobne v poslednom kvartáli 2015 bol rast slabší, než sa čakalo. Zatiaľ čo ekonómovia počítali vo 4. kvartáli s medzištvrťročným rastom na úrovni 0,3 %, podľa štatistického úradu dosiahol rast len 0,1 %. To znamená spomalenie tempa rastu už tretí kvartál po sebe, keď v 3. štvrťroku vzrástla talianska ekonomika medzikvartálne o 0,2 % a v 2. kvartáli o 0,3 %.
Medziročne sa ale vo 4. štvrťroku tempo rastu ekonomiky zrýchlilo, keď rast dosiahol 1 %. V 3. štvrťroku predstavoval rast 0,8 %. Aj v tomto prípade ale výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s kvartálnym medziročným rastom o 1,2 %.
Vzhľadom na výsledky ekonomiky je podľa ekonómov vysoko pravdepodobné, že vláda sa opäť dostane do sporov s Európskou komisiou, ktorá požaduje plnenie rozpočtových cieľov. Renzi dlhodobo tlačí na Brusel, aby zmiernil prísne požiadavky v oblasti úspor a viac sa zameral na vytváranie pracovných miest a rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy