SES Tlmače získali na Kube zákazku za 90 mil. eur

Firma zmodernizuje sto megawattový blok tepelnej elektrárne v Marieli.

Spoločnosť Slovenské energetické strojárne Tlmače (SES Tlmače) na Kube zmodernizuje sto megawattový blok tepelnej elektrárne v Marieli. Slovenský podnik už podpísal s firmou Energoimport kontrakt v hodnote 90 miliónov eur. Obdobie realizácie projektu je plánované v rokoch 2016 až 2019, pričom hneď po podpise kontraktu sa začali práce na inžinieringu a prvé dodávky zo SES Tlmače na Kubu by mali byť už na konci tohto roku.

„Ide o najväčší investičný projekt vo výstavbe energetických zdrojov na Kube za posledných 20 rokov. Teplárenský blok je súčasťou elektrárne CTE Máximo Gómez nachádzajúcej sa v novej špeciálnej investičnej zóne Mariel v blízkosti Havany, kde bol prednedávnom vybudovaný veľký lodný prístav,“ povedal predseda predstavenstva SES Tlmače Martin Paštika.

Elektráreň bola vybudovaná s ôsmimi sto megawattovými blokmi. V súčasnosti sú prevádzkyschopné tri. „Rozvojové analýzy stanovili nutnosť zaradenia tohto bloku do národnej energetickej sústavy. Preto tu vidíme ďalšie príležitosti, lebo v tejto lokalite bude potrebné investovať aj do ďalších blokov elektrárne,“ konštatoval Paštika.

Za posledných pätnásť rokov firma SES Tlmače zrealizovala na Kube dodávky vo výške 100 miliónov eur. „Získaním tohto projektu si udržujeme dobrú pozíciu v tejto krajine a môžeme nadviazať na práve dokončený projekt MOA na juhu Kuby,“ uzavrel Paštika.

Akciová spoločnosť SES Tlmače je dodávateľom kotlov pre elektrárne, teplárne a spaľovne. Dodáva parné kotly na spaľovanie uhlia, plynu a biomasy. Ku koncu marca 2015 zamestnávala 863 ľudí. Majoritným akcionárom firmy je Segfield Investments Limited s 85,37-percentným podielom na základnom imaní. Zvyšok vlastnia menší akcionári.

Súvisiace články

Aktuálne správy