Ropná spoločnosť Chevron vykázala stratu po 13 rokoch

V štvrtom kvartáli ropná firma vykázala čistú stratu vo výške 588 mil. USD, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla čistý zisk v hodnote 3,47 mld. USD.

Americká ropná firma Chevron v piatok informovala, že po trinástich rokoch vykázala prvú kvartálnu stratu a zápasí s dôsledkami poklesu cien ropy, ktoré znižujú ziskovosť naprieč jej divíziami. Počas októbra až decembra spoločnosť vykázala čistú stratu vo výške 588 mil. USD, pričom v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla čistý zisk v hodnote 3,47 mld. USD. Kvartálnu stratu americká firma naposledy vykázala v treťom štvrťroku 2002. V štvrtom kvartáli sa produkcia ropnej spoločnosti zvýšila o 4 % na 2,67 mil. barelov za deň.

„Podnikáme významné opatrenia, aby sme zvýšili príjmy a peňažné toky v tomto období nízkych cien ropy,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Chevron John Watson. Ropná spoločnosť v predchádzajúcom mesiaci oznámila, že v snahe zápasiť s nízkymi cenami znížila kapitálové výdavky pre rok 2016 o 24 % na 26,6 mld. USD.

V stredu informovali tri hlavné americké spoločnosti ťažiace bridlicovú ropu, že redukujú svoje plány kapitálových výdavkov v tomto roku výraznejšie, ako sa očakávalo. Redukcia kapitálových výdavkov firiem Hess Corp, Continental Resources a Noble Energy je v rozsahu od 40 do 66 %.

Londýnska ropa Brent v piatok do 14:33 GMT posilnila o 88 centov na 34,77 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy stúpla o 92 centov na 34,15 USD za barel.

(1 EUR = 1,0920 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy