Ruské ministerstvá žiadajú pomoc vo výške 270 mld. RUB

Nie je isté, či vláda schváli pomoc v takej výške, no fakt, že ministerstvá žiadajú o pomoc, poukazuje na znepokojenie z dôsledkov, ktoré môže mať spomalenie ekonomiky.

Ruské ministerstvá žiadajú vládu, aby vyčlenila približne 270 mld. rubľov (RUB) na protikrízové opatrenia. Pomoc by mal získať najmä priemysel, ktorý je zasiahnutý prehlbujúcim sa hospodárskym úpadkom a hrozí mu prepúšťanie. Uviedli to vo štvrtok pre agentúru Reuters dvaja vysoko postavení ruskí predstavitelia. Nie je isté, či vláda schváli pomoc v takej výške, no fakt, že ministerstvá žiadajú o pomoc, poukazuje na znepokojenie z dôsledkov, ktoré môže mať spomalenie ruskej ekonomiky.

Ruský prezident Vladimír Putin sa v stredu stretol s guvernérom centrálnej banky a kľúčovými predstaviteľmi vlády, aby diskutovali o poklese ekonomiky, ktorý je najhorší od finančnej krízy z roku 2008. Zároveň mali podľa zdrojov rokovať o možných stimulačných opatreniach na potlačenie škôd spôsobených nízkymi cenami ropy, západnými sankciami a slabým rubľom.

Na stretnutí podľa agentúry Reuters ruské ministerstvá žiadali vyčleniť približne 270 mld. RUB, pričom najväčšiu časť požadovalo ministerstvo priemyslu. Protikrízové opatrenia a ich výška sa má prerokovať budúci týždeň. Ak vláda schváli žiadosť ministerstiev, tak zo sumy 270 mld. RUB bude približne 92 mld. RUB vyčlenených na výrobu spotrebného tovaru, železničnú techniku a automobilové odvetvie, z čoho zhruba 50 mld. RUB pôjde na automobilový sektor. Približne 60 mld. rubľov bude určených na sociálne opatrenia, napr. na zvýšenie zamestnanosti, a na kompenzáciu rastúcich cien liekov. Zvyšok sa rozdelí na podporu exportu, malých a stredných podnikov a iné opatrenia.

Financie na protikrízové opatrenia budú podľa plánu ministerstiev z dvoch zdrojov. Prvý je fond vo výške 340 mil. RUB, ktorý vláda získala zmrazením prevodov štátnych dôchodkových fondov neštátnym poskytovateľom. Druhý zdroj vo výške 135 mld. RUB vláda už skôr vyčlenila na protikrízové opatrenia.

(1 EUR = 83,5018 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy