Firma B. C. Invest plánuje pri Nových Zámkoch vinárstvo za 4,34 mil. eur

Dunajskostredská spoločnosť B.C. Invest, a. s., plánuje v obci Chľaba, v okrese Nové Zámky, vybudovať vinársky podnik v hodnote 4,34 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).
„Účelom navrhovanej činnosti je výstavba vinárstva s technológiou, a tým rozvíjanie vinohradníctva a vinárstva v lokalite, kde sa v minulosti osvedčilo a realizovalo. Stavba bude umiestnená v lokalite, ktorá má výhodnú polohu vzhľadom na okolité funkcie územia – vinice a pivnice,“ uviedla spoločnosť v zámere.
Najmenšie denné množstvo hrozna na spracovanie bude 4,1 tony, najväčšie množstvo spracovaného hrozna má byť 48,3 tony. Najmenšie množstvo vína na výrobu sa uvádza 2700 litrov, kým maximálna výrobná kapacita bude 314 hektolitrov vína.
Pri výrobe vína sa má používať riadená technológia kvasenia. „Plánovaný riadený systém kvasenia je aplikáciou, ktorá aj vo svetovom pomere zastupuje najvýznamnejšiu odbornú úroveň a veľakrát sa osvedčila aj v praxi. Riadená technológia kvasenia má však veľkú spotrebu energie, preto je potrebné snažiť sa o zapojenie alternatívnych zdrojov energií, a tiež o využitie úsporných systémov tepelného čerpadla, ako aj systémov získania odpadového tepla,“ dodala firma.

Súvisiace články

Aktuálne správy