Priemysel SR sa vyvíjal lepšie ako priemer EÚ

Novembrová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie medzimesačne klesla o 0,6 % a medziročne stúpla o 1,4 %. Na Slovensku sa medzimesačne zväčšila o 1,9 % a medziročne o 11,9 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v novembri medzimesačne oslabila o 0,7 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,6 %. Oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka sa novembrová priemyselná výroba eurozóny zväčšila o 1,1 % a v rámci celej EÚ o 1,4 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Priemyselná výroba na Slovensku sa v novembri medzimesačne aj medziročne vyvíjala lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Oproti októbru totiž posilnila o 1,9 % a v porovnaní s novembrom 2014 vzrástla o 11,9 %. Medziročný aj medzimesačný rast bol na Slovensku v rámci členov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, druhý najvýraznejší.

Medzimesačne sa v rámci krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, produkcia priemyslu najvýraznejšie znížila v Portugalsku (-4,9 %), na Malte (-3,7 %) a v Holandsku (-3,1 %). Najsilnejší rast novembrovej priemyselnej výroby oproti októbru evidovali Grécko (3,3 %) a Slovensko (1,9 %).

Najviac medziročne priemyselná produkcia posilnila v Írsku (14,2 %), na Slovensku (11,9 %) a v Holandsku (7,1 %). Najväčší medziročný pokles evidovali Holandsko (-8 %) a Estónsko (-6,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy