1.1.2016 Aktivita čínskeho výrobného sektora aj v decembri klesla

Aktivita čínskeho výrobného sektora aj v decembri, klesla už piaty mesiac v rade. Vyplýva to z výsledkov oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu, ktoré dnes zverejnili agentúry DPA a RTTNews.
Presnejšie, index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa decembri síce mierne zvýšil na 49,7 bodu zo 49,6 bodu v novembri, ale hodnota indexu sa udržala pod zlomovou hranicou 50 bodov. Práve tá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. PMI čínskeho výrobného sektora klesol pod túto hranicu v auguste 2015, a to na 49,7 bodu.
Oveľa lepšie výsledky zaznamenal nevýrobný sektor v Číne. Jeho PMI sa totiž v decembri zvýšil na 54,4 bodu z novembrových 53,6 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň za celý rok 2015.
Vysokí čínski predstavitelia minulý týždeň oznámili, že hlavným cieľom vlády v tomto roku bude „reforma ekonomiky zo strany ponuky“.
Výkon čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku zvýšil medziročne o 6,9 %. Vláda si pritom dala za cieľ dosiahnuť za celý rok 2015 jej nárast o 7 %.
Čínsky prezident Si Ťin-pching v decembri určil kabinetu nový cieľ a vyhlásil, že tempo rastu hospodárstva v nasledujúcich piatich rokoch musí dosiahnuť minimálne 6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy