Poľnohospodárstvo pravdepodobne nebude tento rok ziskové

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je potrebné stabilizovať poľnohospodársku produkciu.

Prognóza živočíšnej výroby nie je pre tento rok pozitívna. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej očakáva, že chovatelia budú hospodáriť so stratami. Dariť by sa malo viacej rastlinnej výrobe ako živočíšnej. O prognóze informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Na produkciu budú výrazne vplývať ruské embargo a výsledok snahy stabilizovať chovy dojníc, ktoré v minulom roku značne utrpeli. Dôležitý bude aj tohtoročný smer vývoja ceny mlieka. “Ak pozitívnym smerom pre prvovýrobcov, tak by to mohlo prispieť k tomu, aby sa živočíšna výroba začala spamätávať z náročného roku 2015,” dodala Holéciová.

Práve prepad nákupných cien surového kravského mlieka radí SPPK medzi najväčšie problémy minulého roka. “Ceny mlieka sa dostali na takú úroveň, keď ani zďaleka nepokrývali výrobné náklady na liter mlieka. Reálne ohrozených pre obrovské straty na tržbách za mlieko ostali počas roka stovky prvovýrobcov mlieka, a to nielen priemerných, ale aj zo špičkových poľnohospodárskych podnikov,” konštatovala Holéciová.

Produkciu ovplyvnilo aj ruské embargo. Dopady embarga pociťujú chovatelia ošípaných a aj dojníc, keďže počas minulého roka zápasili s mliečnou krízou a miliónovými stratami v dôsledku prepadu tržieb v celom sektore prvovýroby mlieka.

SPKK vyzýva, aby sa prijali účinné opatrenia, ktoré by situáciu stabilizovali. Komora plánuje požadovať viac zdrojov do poľnohospodárstva zo štátneho rozpočtu a dorovnanie priamych platieb aspoň na úroveň krajín V4. Ako dodáva SPPK, doteraz sa žiadnymi opatreniami nepodarilo zastabilizovať a udržať osídlenie a podnikanie na vidieku, čo je základná priorita Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Riešením problémov v poľnohospodárskej produkcii by tiež bolo zmiernenie pretrvávajúcich rozdielov vo financovaní a prístupe samotnej Európskej komisie k takzvaným starým a novým členským štátom Európskej únie. Podľa SPPK by to prispelo k rastu počtu špičkových slovenských podnikov. SPPK pozitívne vníma aj nižšiu DPH na vybrané potraviny, ktorú vidí ako jednu z možností na oživenie poľnohospodárstva. SPPK tiež požaduje novelizáciu Zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch a jeho následné dôsledné vykonávanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy