Rok 2015: Pre priemerného obyvateľa planéty bol tým najlepším v histórii

, The Atlantic Foto: thinkstock;SITA

Od Paríža cez Sýriu a San Bernardino až po Afganistan sme boli v roku 2015 svedkami neznesiteľných tragédií. K tomu pridajme stovky miliónov ľudí, ktorí trpia obrovskou chudobou, nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a trápi ich hlad.

Napriek tomu bol ale rok 2015 ďalším z tých, kedy sa svet pohyboval smerom k lepšej kvalite života na tejto planéte. Dosiahol sa pokrok v oblasti technológií, boli dosiahnuté významné politické dohody, ktoré dávajú nádej, že v roku 2016 príde ďalšie zlepšenie.

Začať môžeme násilím v USA, kde síce nastala epidémia masových vrážd, ale táto krajina je aj napriek tomu bezpečnejšia, ako tomu bolo v minulosti. Podľa štatistík FBI pokračuje trend znižovania zločinnosti, ktorý začal na začiatku deväťdesiatych rokov.

Dáta z OSN zasa naznačujú, že ide o súčasť globálneho trendu. To isté ale bohužiaľ nemožno povedať o terorizme a vojnách, ktoré si v rokoch 2013 a 2014 vyžiadali viac obetí než v predošlých rokoch. Obrat k horšiemu je do značnej miery spôsobený vojnou v Sýrii, aj keď počet obetí môže byť v roku 2015 o niečo nižší ako v roku predchádzajúcom.

Iránska jadrová dohoda ukazuje, že aj v problematických regiónoch a situáciách možno problémy riešiť rokovaním. A je dobré si pripomenúť, že čo sa týka počtu vojen a ich obetí, sme na tom teraz stále výrazne lepšie ako v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Terorizmus, vojny a vraždy sú navyše, čo sa týka príčin úmrtí vo svete, len vedľajším faktorom. Napríklad rakovina žalúdka zabila v roku 2012 (z ktorého sú posledné dostupné globálne dáta) viac ľudí ako vojny, terorizmus a vraždy dohromady. Dobrou správou je, že v oblasti tých najväčších "zabijakov" robí svet ďalšie a ďalšie pokroky.

Onen pokrok je zjavný najmä v prípade dvoch zo štyroch apokalyptických jazdcov: hladomoru a chorôb. Oboje bolo v roku 2015 na ústupe. Aj keď je riziko významného nedostatku potravín v niektorých častiach sveta stále vysoké, tie najhoršie obavy sa aspoň doposiaľ nenapĺňajú. Smrť spôsobená hladomorom je stále menej častá a týka sa menšieho počtu oblastí, kde došlo k totálnemu kolapsu vládneho systému. Podiel počtu ľudí, ktorí trpia podvýživou, na celkovej svetovej populácii klesol medzi rokom 1990 a 2015 z 19 % na 11 %.

V oblasti chorôb je dôležité, že v poslednom čase významne klesol počet ľudí nakazených ebolou. Odhaduje sa, že v súvislosti s touto epidémiou zomrelo 11 315 ľudí, čo je vysoký počet. Našťastie ale ani zďaleka nedosahuje odhady Centra pre kontrolu chorôb. Tie hovorili až o 1,4 milióna obetí nachádzajúcich sa len v Libérii a Sierra Leone (v prípade, že nebudú prijaté potrebné opatrenia). Vakcína proti ebole, ktorá bola testovaná v Guinei, má podľa testov 100 % účinnosť, takže budúce epidémie by nemali byť tak vážne. Pokrok bol urobený aj v oblasti očkovania proti malárii a kiahňam.

OSN udáva, že celkový počet detských úmrtí klesol od roku 1990 o viac ako polovicu. To znamená, že v porovnaní s týmto rokom zomiera o 6,7 milióna detí menej. Takže aj v roku 2015 takmer 7 miliónov rodín nemuselo prechádzať mučivou skúsenosťou pochovávania vlastného potomka. Počet detí, ktoré nenavštevujú školu, klesol zo 100 miliónov v roku 2000 na odhadovaných 57 miliónov v roku 2015.

Svet je teda lepším miestom v oblasti vzdelávania, výživy, zdravia, ale aj slobody a tolerancie. K tomu sa zdá, že budeme ďalej bohatnúť. MMF očakáva, že v roku 2015 dosiahne rast rozvíjajúcich sa ekonomík 4 %. Nejde síce o 7 – 8 % tempo rastu dosahované pred pätnástimi rokmi, ale stále prevyšuje tempo rastu populácie. Svetová banka tvrdí, že v septembri bolo pod hladinou chudoby prvýkrát v histórii menej ako 10 % svetovej populácie. V roku 1990 pritom žilo za menej ako 1,9 dolára na deň celých 37 % svetovej populácie. Môžeme pochybovať o tom, akú kvalitu podobné údaje zo Svetovej banky majú, ale trend by z nich mal byť jasný. Rad tých najchudobnejších krajín sveta sa teší rastu príjmov.

V septembri prebehlo v New Yorku stretnutie vodcov svetových národov, aby sa dohodli na "cieľoch trvalo udržateľného rozvoja", ktoré sú stanovené do roku 2030. Tie naznačujú, že svet by sa mohol úplne zbaviť extrémnej chudoby, alebo že treba všetkým deťom garantovať prístup k vzdelaniu. Dosiahnutie podobných cieľov by si ale vyžadovalo dosiaľ nevídanú mieru spolupráce a politických zmien. Ak budeme pracovať spoločne, ľudstvo môže v nasledujúcich pätnástich rokoch urobiť ešte väčší pokrok, než aký dosiahlo v predchádzajúcich pätnástich rokoch. Rok 2015 bol pre "priemerného" obyvateľa planéty tým najlepším rokom v histórii.

 

Autorom je Charles Kenny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy