Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla na 5-mesačné maximum

Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v decembri výraznejšie, než sa očakávalo, pričom dosiahla najvyššiu hodnotu za posledných päť mesiacov. Pod výsledok sa podľa ekonómov čiastočne podpísala nízka inflácia, ktorá zvýšila kúpnu silu Američanov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili konečné údaje Michiganskej univerzity.
Index spotrebiteľskej dôvery v USA dosiahol v decembri 92,6 bodu oproti 91,3 bodu v novembri. V predbežnom odhade univerzita uvádzala rast indexu len na 91,8 bodu.
Je to najvyššia hodnota od júla tohto roka a je len tesne pod hodnotou 92,9 bodu, čo je tohtoročný priemer, ktorý je zároveň najvyšším ročným priemerom za posledných 11 rokov. Výsledok je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s rastom indexu na 92 bodov.
K lepšej nálade prispeli nízka inflácia, ako aj zlepšovanie situácie na trhu práce, čo znížilo mieru nezamestnanosti na 7-ročné minimum 5 %. Navyše, firmy postupne začínajú zvyšovať mzdy s cieľom udržať si zamestnancov, prípadne prilákať nových.

Súvisiace články

Aktuálne správy