Japonsko: Uvažujme z dlhodobého hľadiska

, fidelity Foto: TASR

Pomalé tempo oživovania domácej spotreby sa zhodovalo so zvýšenými obavami ohľadom globálneho rastu (najmä v Číne) a snahe premiéra Abe o presadzovanie nacionalistickej politickej agendy. Avšak, nezamestnanosť je nízka, finančný sektor je zdravý a korporátne príjmy dosahujú rekordné výšky, čo zabezpečuje určitú zábezpeku pre ďalšie reformy.

Podmienky zamestnávania prinášajú povzbudenie

Pri posudzovaní strednodobého výhľadu pre Japonsko je dôležité pozrieť sa za hranicu posledného dátového bodu a položiť si základnú otázku: Po generácii hospodárskej stagnácie stojí teraz Japonsko na prahu návratu k udržateľnému oživeniu? Podľa môjho názoru sú signály pozitívne.

Nezamestnanosť sa blíži k 3%, čo znamená, že domácnosti zarábajú a vyhliadky na ďalšie zvyšovanie miezd sa zlepšujú. Väčšina ostatných krajín na svete si môže podobne silný obraz zamestnanosti len predstavovať.

Jadrová inflácia, očistená o účinky klesajúcich cien ropy, sa pohybuje okolo 1%. Údaj jadrového CPI, na základe ktorého Bank of Japan (BoJ) určila svoj 2% cieľ, je oveľa slabší, nakoľko bol výrazne ovplyvnený poklesom ceny ropy v minulom roku. Avšak, tento pokles ceny je v skutočnosti obrovskou podporou Japonska, nakoľko je to krajina, ktorá všetky potrebné fosílne palivá importuje. Inými slovami, klesajúca cena ropy je dobrou správou pre japonskú ekonomiku, aj keď marí dosiahnutie vlastného CPI cieľa BoJ. Keď od tohto faktu odhliadneme, vidíme, že tu začína vznikať možnosť, že krajina sa konečne začína spamätávať z pretrvávajúceho obdobia deflácie. To znamená väčšiu pravdepodobnosť, že jednotlivci aj spoločnosti pri rozhodovaní o spotrebe a investíciách rozhodnú pozitívne.

Potreba ďalšieho pokroku v oblasti štrukturálnych reforiem

Kľúčovou výzvou pre Japonsko je, aby zostalo zamerané na svoju reformnú agendu. Mnohí ľudia sa pýtajú, či by BoJ banka mala pokračovať v ďalšom kvantitatívnom uvoľňovaní s cieľom podporiť japonskú ekonomiku. Z môjho pohľadu to nie je odpoveď.

Japonsko má uvoľnenú monetárnu politiku už určitý čas a čo v skutočnosti potrebuje je výrazné zlepšenie koncového dopytu. Obraz zamestnanosti sa zlepšuje, inflácia sa postupne zlepšuje a na čom teraz naozaj záleží je, aby reformná agenda nepoľavovala. Vláda si nemôže dovoliť byť rozptyľovaná záležitosťami súvisiacimi s ústavou a musí sa pozorne sústrediť na štrukturálnu reformu.

V tejto súvislosti sú zlepšenia v oblasti správy a riadenia korporátneho sektora, ktoré naďalej zaznamenávame, veľmi dôležité pre akciových investorov. Japonské spoločnosti podnikajú aktívne kroky na zlepšenie kapitálovej efektivity a návratnosti vlastného kapitálu (RoE), a akcionárom prinášajú rekordné výšky hotovosti. Na základe našej vlastnej databázy globálnych súhrnov – Global Aggregates database, spoločnosť Fidelity verí, že japonské RoE údaje by v priebehu 2-3 rokov mali dosiahnuť v priemere okolo 11%.

S rastúcimi výnosmi japonských korporácií by sme tiež mali očakávať nárast akcií, najmä keď oceňovania sú stále atraktívne v porovnaní s históriou a ostatnými rozvinutými trhmi, ako sú USA a Európa.

Atraktívny vstupný bod pre dlhodobých investorov

Na záver možno povedať, že Japonsko ponúka veľmi vzácnu príležitosť. Tretia najväčšia svetová ekonomika môže byť na pokraji návratu k ekonomickej dôležitosti pre kapitálové trhy. Toto nie je zahrnuté do cien akcií a rozhodne sa to neodráža v portfóliách investorov. Japonsko má zlepšujúci sa základný príbeh, reformy na mikro úrovni postupujú dobre a oceňovania sa rozumné. Prezieravý dlhodobý investor by rozhodne mal Japonsko naďalej sledovať.

 

Autorom je Alexander Treves zo spoločnosti Fidelity International.

Súvisiace články

Aktuálne správy