Trhu práce pomáha miernejšie počasie i koniec eurofondových projektov

Pokles miery nezamestnanosti v novembri potvrdzuje vyhliadky na priaznivý koniec tohto roka na trhu práce. Čiastočne tomu pomáha aj miernejšie počasie ako aj finalizácia projektov financovaných z eurofondov. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
Miera evidovanej nezamestnanosti po sezónnom očistení v novembri tohto roka klesla na úroveň 10,86 %. Celková miera nezamestnanosti klesla o 0,25 percentuálneho bodu (p.b.) na úroveň 12,50 % a sezónne neočistená nezamestnanosť medzimesačne v novembri klesla o 0,21 p.b. na 10,77 %. „V novembri došlo k pomerne výraznému poklesu nezamestnanosti, čím sa prakticky zopakoval októbrový vývoj. To dáva nádej na pomerne silný pokles nezamestnanosti v štvrtom štvrťroku,“ skonštatovali analytici národnej banky.
Podľa ich slov aj na základe očakávaní zamestnávateľov by počas najbližších mesiacov mohla nezamestnanosť naďalej klesať. „Priaznivý vývoj na trhu práce sa prejavuje najmä oživením odtoku uchádzačov do zamestnania pri relatívne stabilných prítokoch. Zároveň sa tvorí veľký počet nových pracovných miest, ktoré sa v najbližšom období budú ďalej obsadzovať,“ doplnili analytici slovenskej centrálnej banky.
Čiastočne k týmto výsledkom na trhu práce podľa nich dopomohlo aj priaznivé počasie, či finalizácia projektov z eurofondov. „Najmä v odvetviach stavebníctva a poľnohospodárstva je zrejmé, že do evidencie priteká menej uchádzačov ako bolo možné pozorovať v rovnakých obdobiach minulých rokov, a to približne o 1000 osôb v každom z týchto odvetví,“ skonštatovali analytici NBS s tým, že rast počtu pracovných miest vytvára ideálne prostredie pre snahu o zapojenie čo najväčšieho počtu dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu a zosúladenie dopytu po pracovnej sile s ponukou na trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy