Taliansko zvyšuje cieľový deficit na rok 2016 na 2,4 % HDP

Zvýšenie odhadovaného deficitu prichádza po vyjadreniach premiéra Mattea Renziho, ktorý avizoval, že Taliansko po novembrových teroristických útokoch v Paríži vynaloží viac prostriedkov na bezpečnosť a kultúru.

Taliansko zvýšilo svoj cieľ v oblasti rozpočtového deficitu na rok 2016 na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vo štvrtok o tom informoval taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Tento cieľ krajina zvyšuje z hodnoty 2,2 % HDP, o ktorej pred dvoma mesiacmi informovala Európsku komisiu.

 

Zvýšenie odhadovaného deficitu prichádza po vyjadreniach premiéra Mattea Renziho, ktorý avizoval, že Taliansko po novembrových teroristických útokoch v Paríži vynaloží viac prostriedkov na bezpečnosť a kultúru. Taliansko v októbri zvýšilo cieľ v oblasti deficitu na 2,2 % HDP z úrovne 1,8 % HDP. EÚ uviedla, že existuje riziko, že rozpočtový plán Talianska by mohol porušovať európske pravidlá a bude ho posudzovať do jari 2016. V súčasnosti bude musieť posúdiť zvýšený cieľ vo výške 2,4 % HDP.

Taliansky premiér Matteo Renzi má v úmysle zdržať škrty v rámci dane pre firmy do roku 2017 a zvýšiť v budúcom roku výdavky na bezpečnosť a "kultúrnu identitu“. Už skôr Renzi avizoval, že pristúpi na určité škrty v daniach pre firmy v roku 2016 v prípade, že EÚ umožní vyňať výdavky na migračnú krízu z výpočtu deficitu. Jedenásť dní po útokoch v Paríži však Renzi uviedol, že navrhne zvýšenie výdavkov na bezpečnosť o jednu miliardu eur a v rovnakej miere mieni zvýšiť aj výdavky na "kultúrnu identitu“.

Súvisiace články

Aktuálne správy