Prechod do roku 2016: Úver zostane stále stredobodom záujmu

, Fidelity Worldwide Investment

Keď už tu máme prvý krok amerického Fed-u v roku 2015, 2016 bude v skutočnosti pokračovaním tohto smerovania. Fed bude úrokové sadzby normalizovať, pokiaľ ekonomika bude pokračovať na svojej ceste rastu a stability.

Očakával by som, že zaznamenáme dve až štyri zvýšenia úrokových sadzieb v roku 2016. A zároveň v Európe budeme mať po dlhší čas veľmi nízke úrokové sadzby. Tento ústretový postoj ECB je veľmi dôležitý pre nápravu bilancie Európy. Situácia vo zvyšku sveta bude výrazne závisieť od rýchlosti rastu v USA.  Očakával by som, že vďaka istote vyplývajúcej z tohto kroku Fed-u, zaznamenáme viac stability, ale zároveň tu existuje ešte veľa problémov na rozvíjajúcich sa trhov a je potrebné uskutočniť štrukturálne reformy.

Pri prechode do roku 2016 bude úver stále stredobodom záujmu. Investori potrebujú výnosy, ktoré im môžu priniesť dlhopisy investičného stupňa a vysoko výnosové dlhopisy. Takže istota vyplývajúca z toho, že vieme, čo robí Fed a čo robia centrálne banky, dodá ľuďom dôveru a vrátia sa na úverové trhy, z ktorých sa v roku 2015 stiahli. Možno dokonca uvidíme návrat investorov do oblasti dlhu rozvíjajúcich sa trhov keď uvidia, že aj do globálnej ekonomiky sa vracajú možnosti rastu. A v roku 2016 budeme naďalej vidieť, že investori vyhľadávajú oveľa viac diverzifikované alokácie fixných výnosov, či už pôjde o vládne dlhopisy kvôli zabezpečeniu a likvidite, dlhopisy investičného stupňa kvôli výnosom, vysoko výnosové dlhopisy prinášajúce výnosy ako aj kapitálové zisky alebo rozvíjajúce sa trhy, ktoré sú naozaj vážne  zničené a najmä dlhopisy v domácej mene, kde v roku 2016 budú skvelé príležitosti pre kapitálové zisky. Mix týchto rôznych cenných papierov je spôsob, ako investori môžu vyvážiť riziko svojich portfólií a spôsob, ako ľudia budú pokračovať v investovaní v roku 2016 aj potom.

Autorom je Andrew Wells, globálny riaditeľ pre investície, pre segment Fixných výnosov spoločnosti Fidelity International.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy