Rakúsko vylepšilo prognózu svojej ekonomiky

Hrubý domáci produkt krajiny podľa inštitútu WIFO v tomto roku vzrastie o 0,8 % a na budúci o 1,7 %, predošlá predikcia rátala s jeho rastom v tomto roku o 0,7 % a v budúcom o 1,4 %.

Rakúsky hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku posilní o 0,8 % a v budúcom roku sa zväčší o 1,7 %. Uviedol to vo štvrtok rakúsky výskumný inštitút WIFO, ktorého výskumy používa vláda na tvorbu ekonomickej politiky. Svoju prognózu vývoja hospodárstva krajiny tak inštitút vylepšil, keďže jeho predošlá predikcia rátala v tomto roku s rastom o 0,7 % a v budúcom o 1,4 %. Inštitút WIFO uviedol, že rakúsku ekonomiku podporí zvýšenie výdavkov na utečencov a plánovaná redukcia daní.

Rakúska vláda v roku 2016 zníži daň z príjmu pre väčšinu daňových poplatníkov. „Výdavky na utečencov spolu s daňovou reformou, ktorá zvýši príjmy domácností, poskytnú významnú podporu dopytu v rokoch 2016 a 2017,“ konštatoval inštitút vo vyhlásení. WIFO ďalej uviedol, že posilnenie zahraničných ekonomík zväčší export, ale vyslovil predpoklad, že nezamestnanosť v krajine bude v nadchádzajúcich rokoch rásť.

Súvisiace články

Aktuálne správy