Fico chce EPH prekaziť majoritu v elektrárňach, žiada predkupné právo

, ČTK Foto: SITA

Slovensko má záujem o získanie predkupného práva na časť z väčšinového podielu talianskeho koncernu Enel v spoločnosti Slovenské elektrárne. Pred novinármi to v stredu povedal premiér Robert Fico.

Príslušné memorandum by v prípade dohody štátu s Enelom malo byť podľa Fica podpísané súčasne s dohodou, na základe ktorej Enel predá v prvej fáze 33 percent akcií najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku Energetickému a priemyselnému holdingu. Enel má v súčasnosti kontrolu nad 66 percentami akcií SE, zvyšné akcie má v rukách vláda.

"Je našou obrovskou prioritou, aby sme získali opciu na 17 percent (akcií). Pokiaľ bude (Enel) v budúcnosti predávať zvyšných 33 percent, chceme opciu, aby sme mohli získať väčšinu v Slovenských elektrárňach,"povedal Fico, ktorý snahu o navýšenie podielu Slovenska v SE spomínal neraz už v minulosti.

Opciu na akcie SE by si štát podľa zámeru vlády mohlo uplatniť do šiestich mesiacov po tom, čo SE dokončí výstavbu a spustí tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach, ktorého dostavba sa proti plánom oneskoruje a predražuje. Štát chce aj silnejšiu pozíciu v štruktúrach SE.

EPH v utorok potvrdil, že s Enelom dosiahol dohodu o všetkých komerčných a zmluvných podmienkach transakcie ohľadom predaja podielu Enelu v SE. Enel kúpil 66 percent akcií SE od vlády v roku 2006 a zaplatil za ne 840 miliónov eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy