Americká centrálna banka zvýšila úrokové sadzby (2)

Americká centrálna banka dnes rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb, čím naznačila, že americká ekonomika do veľkej miery prekonala problémy spojené s finančnou krízou z rokov 2008-2009. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Po siedmich rokoch na historickom minime zvýšil Federálny rezervný systém (Fed) kľúčové úrokové sadzby podľa očakávaní o štvrť percentuálneho bodu z pásma 0 až 0,25 % na 0,25 % až 0,50 %. Ukončil tak dlhotrvajúce diskusie o tom, či americká ekonomika je dosť silná na to, aby zvládla zvýšenie úverových nákladov. Firmy a spotrebitelia tak teraz môžu očakávať pri niektorých pôžičkách mierne zvýšenie úrokov.
Podľa vedenia banky sa totiž podmienky na pracovnom trhu tento rok výrazne zlepšili. Navyše, banka je presvedčená, že v strednodobom horizonte inflácia dosiahne požadované 2 %.
Trhy takéto rozhodnutie do veľkej miery predpokladali, keď v nedávnom prieskume pre agentúru Reuters pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb Fedom stanovili na 90 %. Vychádzali z toho, že ostatné údaje o vývoji na pracovnom trhu poukazujú na výraznú tvorbu nových pracovných miest. Banka už niekoľkokrát dala najavo, že si počká práve na vývoj v tvorbe nových pracovných pozícií a podľa toho prijme rozhodnutie.
Po oznámení o zvýšení úrokových sadzieb však Fed dal zároveň najavo, že v nasledujúcom období „predpokladá iba postupné zvyšovanie“. Tento prísľub predstavuje kompromis medzi predstaviteľmi banky, ktorí tlačili na zvýšenie úrokových sadzieb už niekoľko mesiacov, a tými, ktorí mali pocit, že ekonomika stále na to ešte nie je pripravená.
Čo sa týka hodnotenia vývoja americkej ekonomiky, odhady banky sa príliš nelíšia od septembrových prognóz. Centrálna banka očakáva, že nezamestnanosť klesne na budúci rok na 4,7 % a rast ekonomiky by mal v roku 2016 dosiahnuť 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy