Výstavba nových domov v USA aj počet povolení v novembri vzrástli

Výstavba nových domov v USA v novembri ožila a prudko vzrástla. To signalizuje, že trh s obytnými nehnuteľnosťami sa bude naďalej významnou mierou podieľať na raste najväčšej svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu v novembri 2015 sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,17 milióna nových domov. To je o 10,5 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka. A viac ako 1,06 milióna začatých stavieb v októbri 2015.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že stavbári v USA začnú v novembri stavať 1,13 milióna nových domov. Novembrový počet nových stavieb je zároveň najvyšší od januára 2008.
Ministerstvo tiež informovalo, že v novembri tohto roka vydali americké úrady 1,29 milióna stavebných povolení, čo predstavuje medziročný nárast o 11 % a najviac stavebných povolení od júna tohto roka. Aj tento výsledok prekonal odhady odborníkov, ktorí očakávali v novembri 1,15 milióna nových povolení.
Tieto výsledky signalizujú, že výstavba rezidenčných nehnuteľností si udržuje vysoké tempo rastu. A viaceré ukazovatele naznačujú, že tento trend bude pokračovať i v nasledujúcom roku, aj vďaka priaznivým vyhliadkam na rast zamestnanosti.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že výstavba nových rodinných domov, ktoré majú najväčší podiel na americkom trhu rezidenčných nehnuteľností, v novembri stúpla na 768.000 zo 714.000 domov v októbri a výstavba bytových domov vyskočila o 16,4 % na 405.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy