Prebytok obchodnej bilancie EÚ v októbri poklesol

Októbrový prebytok EÚ v obchode s tovarmi medziročne klesol na 3,2 mld. eur z úrovne 6 mld. eur v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Export tovarov z Európskej únie v októbri bol podľa prvého odhadu v hodnote 154 mld. eur, čiže medziročne klesol o 2 %. Dovoz do EÚ v októbri dosiahol hodnotu 150,8 mld. eur, čiže medziročne zostal v podstate stabilný. Októbrový prebytok EÚ v obchode s tovarmi tak medziročne klesol na 3,2 mld. eur z úrovne 6 mld. eur v rovnakom mesiaci vlaňajška. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Vývoz tovarov z EÚ za január až október medziročne posilnil o 5 % na 1,485 bilióna eur a dovoz sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zväčšil o 2 % na 1,446 bil. eur. EÚ tak v zahraničnom obchode s tovarmi za január až október dosiahla prebytok 39 mld. eur, pričom v rovnakom období minulého roka evidovala deficit 7,7 mld. eur.

Export tovarov z eurozóny v októbri podľa prvého odhadu bol v hodnote 181,1 mld. eur, čiže medziročne stúpol o 1 %. Dovoz do EÚ v októbri dosiahol hodnotu 157 mld. eur, a medziročne bol v podstate stabilný. Októbrový prebytok eurozóny v obchode s tovarmi tak medziročne vzrástol na 24,1 mld. eur z úrovne 22,4 mld. eur v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Za január až október eurozóna vyviezla tovary v hodnote 1,699,7 bilióna eur, čo bol medziročný rast o 5 %. Dovoz do eurozóny za január až október medziročne posilnil o 2 % na 1,499,9 bil. eur. Prebytok eurozóny v obchode s tovarmi za január až september vzrástol na 199,7 mld. eur z úrovne 140,5 mld. eur, na ktorej bol v rovnakom období minulého roka.

Export Slovenska podľa Eurostatu dosiahol v januári až októbri hodnotu 56,4 mld. eur a stúpol medziročne o 4 %. Slovenský import v tomto období posilnil o 6 % na 54,5 mld. Prebytok obchodnej bilancie sa tak dostal na 1,9 mld. eur. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol vo výške 3,2 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy