Confindustria zhoršila odhad rastu talianskej ekonomiky

Taliansko zápasí so slabým výkonom ekonomiky. Uviedla to dnes talianska federácia zamestnávateľov Confindustria, ktorá zároveň zhoršila prognózu pre tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny v tomto aj v budúcom roku. Informovala o tom agentúra DPA.
Confindustria najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska tento rok zvýši o 0,8 %, a nie o 1 %, ako očakávala ešte v minulom kvartáli. A v nasledujúcom roku 2016 vzrastie o 1,4 %, namiesto o 1,5 %. Federácia zverejnila aj svoj prvý odhad pre rok 2017, v ktorom očakáva nárast talianskej ekonomiky na 1,3 %.
Podľa Confindustrie talianska ekonomika v lete namiesto očakávaného zrýchlenia prekvapujúco spomalila. Preto sa jej zrejme nepodarí dosiahnuť pôvodne odhadované tempo hospodárskeho rastu v tomto roku, aj keď je možné, že štatistický úrad Istat pri spresnení reviduje údaje za leto smerom nahor.
Confindustria odhaduje, že nízke ceny ropy, slabé euro a nízke úroky Európskej centrálnej banky (ECB) predstavujú pre taliansku ekonomike tento rok balík stimulov v hodnote 26 miliárd eur a na budúci rok približne 34 miliárd eur, čo zodpovedá zhruba 2 % HDP.
Na druhej strane, oživenie hospodárskeho rastu brzdia nízka produktivita, vysoké náklady na prácu a rozsiahly únik daní. Confindustria vypočítala, že ak by sa Taliansku podarilo znížiť na polovicu daňové úniky zo súčasnej odhadovanej úrovne 112,2 miliardy eur, čo zodpovedá 7,5 % HDP, vláda by mohla výrazne znížiť dane, čo by viedlo k vytvoreniu 335.000 pracovných miest a zvýšeniu výkonu ekonomiky.
Confindustria tiež predpovedá, že miera nezamestnanosti v Taliansku dosiahne tento rok 12 % a do roku 2017 klesne na 11,1 %, zatiaľ čo inflácia v rovnakom období zrýchli z 0,1 % na 0,9 %.
Prognóza federácie je menej optimistická ako odhad vlády, ktorá počíta tento rok s rastom HDP o 0,9 % a v nasledujúcom roku o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy