Fed zvýši sadzby, nezabije tým ekonomický rast?

, Pragmatic Capitalism Foto:TASR;SITA

Historicky platí, že sa ekonomike počas cyklu zvyšovania úrokových sadzieb príliš nedarí, pretože vyššie sadzby sa premietajú aj do vyšších úrokov dlhopisov, čo firmy núti k väčšej opatrnosti pri dlhovom financovaní svojich aktivít. Aj keď je dnes základná úroková sadzba americkej centrálnej banky (Fed) na rekordnom minime, priestor pre jej rast je obmedzený.

Bývalý americký minister financií z administratívy prezidenta Billa Clintona Larry Summers odhaduje, že v Spojených štátoch môžu sadzby postupne vzrásť najviac o 125 bázických bodov, teda o jeden a štvrť percenta bez toho, aby to výrazne ovplyvnilo ekonomický rast.

"Existujú náznaky toho, že by americká inflácia mohla v najbližších 18 mesiacoch začať rásť zo súčasných nízkych úrovní. Bol by som ale veľmi prekvapený, keby sme v dohľadnom čase boli svedkami výrazného rastu dlhodobých úrokov, pretože ekonomika USA aktuálne čelí až príliš veľkému množstvu rizík. Fed má priestor pre zvýšenie sadzieb približne o 125 bázických bázických bodov, než dôjde k odrazu kriviek dlhodobých úrokov," uviedol  Summers.

"Ak by Fed zvyšovanie sadzieb prestrelil, spomalenie na kreditnom trhu by bolo príliš prudké. Centrálna banka dúfa, že sa situácia na dlhopisových trhoch bude odvíjať od toho, ako sa bude dariť ekonomike, teda aká bude inflácia a dopyt po úveroch. Nechcem znieť ako pesimista , ale podľa môjho názoru bude Fed musieť byť v nasledujúcich 18 mesiacoch naozaj veľa opatrný, aby neurobil chybu," dodáva Summers.

Centrálna banka USA od decembra 2008 drží základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni 0-0,25 % a donedávna podporovala ekonomiku rozsiahlymi nákupmi dlhopisov a ďalších aktív. Vlani ale Fed program týchto nákupov ukončil a od vtedy naznačuje, že sa blíži prvé zvýšenie úrokových sadzieb od roku 2006. Trh čaká, že sa sadzby prvýkrát po viac ako deviatich rokoch zvýši v stredu večer, keď sa skončí zasadnutie menového výboru Fedu. Podľa údajov burzovej skupiny CME je pravdepodobnosť tohto scenára aktuálne 81,4%.

Súvisiace články

Aktuálne správy