Miliardári Křetínský a Tkáč sa predbežne dohodli s talianskym Enelom, kupujú podiel v Slovenských elektrárňach

, ČTK;aktuálne Foto: TASR

Predaj podielu by mal súčasnému vlastníkovi elektrární, talianskej firme Enel, priniesť 1,3 miliardy eur. Transakčné dokumenty môžu byť podľa hovorcu EPH podpísané do konca roka. V prvej fáze by mal EPH ešte pred Vianocami získať od Enelu zhruba tretinový podiel. Ďalších 33 percent zostane Enelu, zvyšná tretina slovenských vláde.

Zvyšok akcií by mal dostať po dokončení jadrovej elektrárne Mochovce na juhu Slovenska, čo sa stane za dva roky. Enel za zhruba dvojtretinový podiel v Slovenských elektrárňach v roku 2006 zaplatil 840 miliónov eur.

"Potvrdzujeme, že medzi Enelom a EPH sa dosiahla dohoda o všetkých komerčných a zmluvných podmienkach transakcie. Zmluva o predaji akcií zatiaľ však podpísaná nebola. Do toho okamihu nebudeme poskytovať žiadne bližšie komentáre," vyjadril sa hovorca Daniel Častvaj. Uzatvorenie celého obchodu sa očakáva najneskôr vo februári budúceho roka.

Či naozaj zaplatí EPH za dve tretiny Slovenských elektrární 1,3 miliardy, už ale Častvaj nechcel komentovať. Podľa zdroja Hospodárskych novín má ísť však o príliš vysokú čiastku. "Pozrite sa na stav Mochoviec a výsledky firmy," hovorí. Práve Mochovce boli dlho strašiakom prípadných investorov a kvôli nim nakoniec od kúpy Slovenských elektrární odstúpil ČEZ.

Naopak podľa zdroja blízkeho spoločnosti Enel je uvádzaná cena nezmyselná a Enel a EPH sa dohadujú, kde vznikla. Zároveň ide o predbežnú dohodu, nie o podpísanú zmluvu ku ktorej dôjde neskôr. Predávať sa bude maximálne 33 percent, teda polovica podielu, ktorý v Slovenských elektrárňach drží Enel.

Dnes má vláda na programe rokovania o svojom ďalšom postupe v otázke Slovenských elektrární s tým, že chce dokúpiť 17 percent tak, aby mala 51-percentný väčšinu.

Výstavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach začala už v roku 1987. Kvôli nedostatku peňazí však boli práce neskôr pozastavené a obnovil ich až Enel v roku 2008. Ich cena sa ale pod vedením talianskej firmy navýšila z pôvodných 2,8 na 4,6 miliardy eur a podľa niektorých expertov presiahne aj hranicu piatich miliárd eur. Podobné je to aj s ich spustením. Prvý blok mal byť spustený v roku 2013 a druhý v 2014, súčasný plán je ale na roky 2016, respektíve 2017. A opäť nie je isté, či sa tieto termíny stihnú. "Všeobecne platí, že dostavba Mochoviec by mala prebehnúť v réžii súčasných akcionárov Slovenských elektrární, najmä Enelu," hovorí zdroj z EPH.

Práve dokončenie Mochoviec má byť podmienkou k prevzatiu ďalších 33 percent Slovenských elektrární. To sa očakáva zhruba za dva roky. Aj preto sa vláda vyjadrila, že chce získať opciu na nákup 17 percent z druhého balíka Enelu, čím by sa navýšil podiel štátu na 51 percent. Toto stanovisko zopakoval premiér Fico počas jesene niekoľkokrát.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektrickej energie na Slovensku. Vlani vyprodukovali 22,1 terawatthodiny elektriny, čo medziročne predstavuje pokles o 3,2 percenta.

Predaj podielu vo firme je súčasťou plánu talianskej firmy predať majetok za zhruba päť miliárd eur. O podiel Enelu v Slovenských elektrárňach sa okrem spomínanej firmy ČEZ zaujímala tiež rafinérka  Slovnaft v konzorciu s maďarskou štátnou energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v októbri uviedol, že od zámeru získať akcie firmy odstúpil, a zdôvodnil to rizikami, ktoré sú podľa neho spojené práve s dokončením jadrovej elektrárne Mochovce.

Súvisiace články

Aktuálne správy