Ak chcete, aby vaše deti dobre zarábali: Desať najlepších obchodných škôl v Európe

, businessinsider Foto: TASR

Výber správnej školy je ťažké rozhodnutie. Business Insider nedávno vydal svoj každoročný rebríček najlepších obchodných škôl na svete.

Aj tento zoznam bol vypracovaný na základe analýzy údajov a metrík, pričom dôležitú úlohu zohrávala reputácia, priemerný nástupný plat po absolvovaní štúdia, rýchlosť nástupu do prvého zamestnania a školné a poplatky. A nesmieme zabúdať na GMAT skóre, Graduate Management Admission Test je americká štandardizovaná skúška, zvyčajne vyžadovaná pri prijímacom konaní do programov Master of Business Administration (MBA) nielen v Spojených štátoch, ale v školách po celom svete, ktoré štúdium tohto manažérskeho programu ponúkajú. Skúška meria verbálne, matematické a analytické schopnosti uchádzača.

10. Univerzita Ramon Llull – ESADE Business School, Barcelona, ​​Španielsko
Priemerný nástupný plat: 47 850 £
Priemerné GMAT skóre: 660
ESADE ponúka dvojjazyčné štúdium, v angličtine a španielčine, postgraduálne vzdelanie v odbore podnikania, ktoré poskytuje študentom flexibilitu pri zvyšovaní kariérnej vyhliadky. Program môže byť dokončený za 12, 15, alebo 18 mesiacov, aby tak zvýšil čas pre ďalšie osobné a profesijné záväzky. 12-mesačný program poskytuje zrýchlený titul MBA, zatiaľ čo program 18-mesačný necháva študentom čas na stáže, akademické výmeny, a iné príležitosti.

9. University of Warwick – Warwick Business School, Coventry, Anglicko
Priemerný nástupný plat: 60 000 £
Priemerné GMAT skóre: 656
The University of Warwick Business School ponúka 12-mesačný MBA program pre študentov zaujímajúcich sa o globálny obchod. Program obsahuje intenzívny plán základných a voliteľných modulov, poradenský projekt a voliteľné štúdium v zahraničí. Do 90 dní od promócií získalo v roku 2015 až 97 % absolventov zamestnanie. To je jedno z najvyšších čísel zo zoznamu.  Medzi najväčších zamestnávateľov patrí Amazon, American Express, Citibank, a Goldman Sachs.

8. Medzinárodný inštitút pre rozvoj manažmentu – IMD, Lausanne, Švajčiarsko
Priemerný nástupný plat: 67 400 £
Priemerné GMAT skóre: 670
IMD si starostlivo vyberá svojich študentov. Len 90 sa ich dostane na do jednoročného programu MBA, program im otvára kariéru, v roku 2014 až 94 % absolventov sa uplatnilo väčšinou v priemysle. K najväčším zamestnávateľom patrí Accenture, Amazon, a Cisco Systems.

7. IE Business School, Madrid, Španielsko
Priemerný nástupný plat: 51 300 £
Priemerné GMAT skóre: 680
IE Business School ponúka 12-mesačné medzinárodné MBA, kde študenti z 90 rôznych krajín získavajú skúsenosti s riadením a rozširujú si svoje kultúrne obzory. Ako prvá obchodná škola vo svete zaviedla podnikateľské štandardy pre študentov MBA. IE uvádza, že 15 % ich študentov si založilo vlastnú firmu prostredníctvom školského inkubátora, Area 31. IE tiež pripravuje študentov na kariéru v oblasti poradenstva a financií, kde sa v roku 2014 zamestnalo 38 % absolventov školy.

6. Univerzita Navarra – IESE Business School, Madrid, Španielsko
Priemerný nástupný plat: 61 400 £
Priemerné GMAT skóre: 680
Tí čo skončia IESE Business School majú veľký potenciál lepšie zarábať. Priemerný nástupný plat pred vstupom do programu je okolo 45 000 dolárov, ale táto suma narastie až na 93 000 dolárov, v závislosti od dosiahnutého vzdelania. Vďaka dvojjazyčnému programu IESE sa študenti zaradia do intenzívnej výučby a dokážu lepšie prežívať každodenný život v Španielsku.

5. HEC v Paríži, Francúzsko
Priemerný nástupný plat: 57 500 £
Priemerné GMAT skóre: 685
Od svojho založenia v roku 1881 obchodnou komorou sa HEC v Paríži stal jednou z najprestížnejších škôl v Európe. Jej absolventi pokračovali vo firmách zaradených do Fortune Global 500, ako je Best Buy, Havas, Michelin a L'Oréal. Deväťdesiat percent študentov získava ponuku na zamestnanie do 90 dní od ukončenia štúdia. V roku 2014 si absolventov tejto školy vyberal predovšetkým Amazon, LinkedIn a Google.

4. Oxford University – Saïd Business School, Oxford, Veľká Británia
Priemerný nástupný plat: 57 900£
Priemerné GMAT skóre: 690
MBA študenti si skutočne užijú globálne skúsenosti počas svojho pôsobenia v Oxforde. Po prvé, stretajú sa tu študenti zo všetkých kútov sveta, zahraniční študenti tvoria 95 % ročníka. Mnoho študentov sa tiež zapája do výmenných programov, na týždeň alebo dva, aby získavali informácie z prvej ruky o tom, čo znamená podnikať v danej krajine. Výmenný pobyt smeruje neraz do Dubaja, Singapuru ale aj Silicon Valley.

3. University of Cambridge – Judge Business School, Cambridge, Veľká Británia
Priemerný nástupný plat: 71 900£
Priemerné GMAT skóre: 690
„Len“ 89 % absolventov tejto školy sa zamestnalo do troch mesiacov, ale 95 % z nich dostalo ponuky v tomto časovom horizonte. Jednoročný MBA program ponúka globálny pohľad na tradičný obchod, financie a ďalšie firemné politiky. Cambridge sa venuje výchove vlastnej tech startup komunity, známej ako Silicon Fen. Každý ročník je rôznorodý, za rovnakým cieľom sem prichádzajú študenti zo šiestich kontinentoch a viac ako 40 krajín sveta.

2. INSEAD, Fontainebleau, Francúzsko
Priemerný nástupný plat: 62 200£
Priemerné GMAT skóre: 701
So školskými areálmi vo Francúzsku, Singapure a Abú Dabí habi otvára zrýchlený 10-mesačný MBA program. Pri školnom vo výške 69 700 dolárov, patrí INSEAD k tým najlepším, čo sa týka pomeru cena/výkon. V minulom roku vstúpilo do firemného sektora jej 42 % absolventov. Rastúci počet absolventov prijalo pracovné miesto v technologických firmách , ako je Amazon a Google, ktoré patria k top zamestnávateľom úspešných študentov tejto inštitúcie.

1. University of London – London Business School (LBS), Londýn, Anglicko
Priemerný nástupný plat: 78 800 £
Priemerné GMAT skóre: 701
University of London je opäť na vrchole rebríčka, ako najlepšie obchodná škola mimo USA. Až 75 % absolventov sa uchytilo v top-500 globálnych spoločnostiach so sídlom v Londýne. Škola tak predstavuje zlatú baňu pre nadnárodné korporácie ako sú Boston Consulting Group a McKinsey & Co. Okrem titulu MBA sú študenti povinní absolvovať skúšky z cudzieho jazyka. Na výber majú 15 jazykov, ktoré ponúka King College v Londýne.

Súvisiace články

Aktuálne správy