Desať najväčších rizík roku 2016 podľa HSBC

, HSBC, Bloomberg Foto: thinkstock;TASR

Banka prichádza s celkovo desiatimi rizikami, z ktorých dve sú "dobré", šesť je "zlých", a dve sú dokonca "škaredé". Že analytici z HSBC neveria rastu americkej ekonomiky, o ktorom hovoria predstavitelia Fedu, dokazuje aj fakt, že už pred dvoma mesiacmi upravili svoju predikciu výnosov desaťročných štátnych dlhopisov pre rok 2016 z 2,8 % na 1,5 %.

Medzi pozitívne riziká patrí podľa HSBC nárast kapitálových výdavkov v USA a príliv kapitálu do rozvíjajúcich sa krajín. Dobrá situácia na trhu práce, lepšie zisky firiem a zlepšujúci sa výhľad v dopyte sa prejaví v raste výdavkov firiem, čo prispeje k vyššej produktivite aj rastu miezd. Povedie to tiež k rastu cien komodít, čo Fedu pomôže v pokračovaní sprísňovanie menovej politiky.

Štrukturálne reformy a stimulačná menová politika v Číne ponesú ovocie a uvoľnenejšie podmienky budú znamenať podporu dopytu po aktívach v rozvíjajúcich sa krajinách. Hoci to bude mať pozitívny vplyv na mladé trhy všeobecne, HSBC vidí potenciál najmä v krajinách so silnými menami a v tých, ktoré sú orientované na komodity.

Ako zlé riziká vidí HSBC predovšetkým paralyzovanú menovú politiku, rast cien ropy ovplyvnený ponukou, rozhodnutie britských voličov opustiť EÚ, opätovné problémy ekonomík z periférie eurozóny, častejšie náhle zvyšovanie volatility na trhoch ("flash crash") a rast počtu bankrotov čínskych firiem. Za škaredé riziká HSBC označuje recesiu v USA a chyby v nastavení monetárnej politiky Fedu.

Čo sa týka paralyzovanej menovej politiky, HSBC tvrdí, že väčšinu nástrojov už centrálnej banky vyskúšali a tie sa ukázali byť neefektívne. Keďže ale samotní centrálni bankári nie sú schopní na danú situáciu náležite reagovať a prísť s niečím novým, čo by pomohlo k naštartovaniu rastu, dôjde k paralýze. Výsledkom bude únik investorov z rizikových investičných nástrojov, teda výpredaj na akciových trhoch, sploštenie výnosovej krivky a nárast kreditných spreadov.

Rast cien ropy bude mať na svedomí výrazný pokles ponuky v krajinách mimo združenia OPEC, ktorý je zjavný už teraz. Samotné krajiny OPEC ťažia prakticky naplno a k navyšovaniu kapacít nemajú veľa priestoru, takže ďalší očakávaný pokles ponuky povedie k rastu ceny. Podľa HSBC môžeme očakávať strmý rast cien akcií v energetickom sektore a posilnenie malajzijského ringgitu a ruského rubľa voči indickej rupii a japonskému jenu.

Stále existuje riziko, že v referende, ktoré by sa mohlo vypísať už v roku 2016, zvolia Briti odchod z EÚ. Najväčší šok zaznamená libra, akcie veľkých spoločností ale vďaka tomu budú prekonávať trh. Spready v rámci eurozóny narastú, pretože členstvo v EÚ už nebude znamenať definitívu. Volatilita porastie najmä v čase, keď bude oznámené presný dátum referenda.

Krajiny periférie EMU sa opäť dostanú do problémov. Politická neistota po voľbách v Portugalsku a Španielsku dá trhom jasne najavo, že kríza nie je vyriešená. Politicky citlivé otázky sa budú riešiť aj v rámci záchranného programu pre Grécko. Výsledkom bude opätovné rozširovanie výnosových spreadov krajín periférie, šírenie nákazy po celom spektre aktív a výpredaje vo väčšine krajín eurozóny. Euro samotné nebude výnimkou.

Kombinácia regulácie, obmedzenia v súvahách obchodníkov s cennými papiermi, elektronické obchodovanie a rozširovanie vplyvu HFT povedú k častejším prípadom náhleho nárastu volatility známym ako flash crash. Pri poklese volatility sa podľa HSBC oplatí investovať do indexu VIX. V podobných situáciách zvýšenej volatility budú dlhopisy prekonávať akciové trhy a výnosy u krátkodobých štátnych dlhopisov budú klesať.

Počet bankrotov čínskych firiem porastie kvôli pokračujúcej nadprodukcii, klesajúcemu dopytu a poklesu cien. Pod tlakom budú tradiční priemyselní hráči na čele so štátnymi podnikmi. Na čínsky akciový trh to bude mať rôznorodý vplyv a jüan sa dostane pod tlak. Centrálna banka by mala robiť všetko pre to, aby prípadné výraznejšie poklesy korigovala.

Medzi najnebezpečnejšie riziká budúceho roka podľa HSBC patrí recesia v USA a chyby v nastavení monetárnej politiky Fedu. V prvom prípade povedú k recesii klesajúce zisky spôsobujúce pokles na strane investícií i zásob. Aj v tomto prípade dôjde k úteku investorov z rizikových investičných nástrojov, výnosy štátnych dlhopisov sa prepadnú a akciové trhy zažijú poriadny výpredaj. Najmä sektory ako IT, materiály, energetika a priemysel na tom budú zle. Dlhopisy s vysokým výnosom by mali prekonávať akciové trhy.

Centrálna banka USA vďaka dlhému váhaniu so zdvíhaním sadzieb a nesprávnemu odhadu ich vyváženej hodnoty utiahne menovú politiku príliš agresívne, čím spôsobí krízu v rozvíjajúcich sa krajinách. Výsledkom bude výpredaj na trhoch s dlhopismi i akciami. Dolár výrazne posilní voči menám rozvíjajúcich krajín a akcie na týchto trhoch takisto utrpia výrazné straty.

"Zlé riziká dominujú (je ich 6 z 10) ani nie tak preto, že by sme boli v tak zlej situácii. Stále si myslíme, že sa v roku 2016 dočkáme pokračovania rastu. Skôr je to preto, že tieto riziká majú väčšinou oveľa rýchlejší dopad než tie pozitíva a zameriavame sa na rok 2016. Globálne obchodné dohody, ako sú Transpacifické partnerstva (TPP) alebo Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP, alebo tiež Transatlantická zóna voľného obchodu, Taft) by v budúcom roku mali prispieť ku globálnemu ekonomickému rastu. Je to pomerne nezvyčajné, že pozitívne rastové šoky sú pre trhy prekvapením. Nechceme vyvolávať kvôli niektorému z týchto rizík paniku, ale vo svete, v ktorom stále vládnu veľké dlhy a v ktorom centrálne banky už nemajú veľa prostriedkov na vykrývanie ďalších prepadov, budú trhy citlivé na akékoľvek posuny v konsenze. Globálna ekonomika a trhy sú dnes vystavené nebezpečenstvu spomalenia viac, než keby sme videli väčšiu expanziu, prípadne keby sme boli v inej časti hospodárskeho cyklu," dodávajú analytici z HSBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy