Ceny najmenej kvalitných typov ropy sa približujú k 20 USD/barel

Ceny ropy ďalej klesajú. A zatiaľ čo ceny najpredávanejších typov ropy sa približujú k hranici 35 USD (31,87 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), niektorí producenti už v skutočnosti zápasia s oveľa nižšími cenami. Zmes ropy z Mexika sa napríklad predáva za menej ako 28 USD za barel, čo je jej najnižšia cena za 11 rokov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Aj Irak ponúka kupcom z Ázie svoj najťažší typ ropy za približne 25 USD/barel. Niektorí producenti zo západnej Kanady predávajú ropu za menej ako 22 USD/barel.
Viac ako tretina svetovej produkcie ropy nie je pri takýchto cenách ekonomicky rentabilná,“ upozornil Ehsan Ul-Haq, hlavný konzultant spoločnosti KBC Advanced Technologies, s tým, že kanadskí producenti môžu mať problémy pokryť svoje prevádzkové náklady.
Ceny ropy sa už prepadli na úroveň, ktorú dosiahli počas globálnej krízy v roku 2009. Dôvodom súčasného vývoja cien je nadbytok ropy na svetovom trhu.
Zatiaľ čo ceny americkej ľahkej ropy WTI a severomorskej ropnej zmesi Brent (s ktorými sa najviac obchoduje, lebo majú len nízky obsah síry a ľahšie sa spracovávajú) sa približujú k hranici 35 USD za barel, ťažšie a hustejšie typy ropy s vyšším obsahom síry sú už oveľa lacnejšie.
Podľa údajov Bloomberg cena mexickej ropnej zmesi sa za 18 mesiacov do 11. decembra 2015 prepadla o 73 % na 27,74 USD/barel a je najnižšia od roku 2004. Ropa zo západnej Kanady, ktorá je hustá a sírnatá, zlacnela o 75 % na 21,82 USD za barel, čo je sedemročné minimum.
Iné typy ropy, vrátane ekvádorskej ropy Oriente, saudskoarabskej Arab Heavy a irackej Basrah Heavy, sa tiež predávajú za menej ako 30 USD za barel.
Tieto husté typy ropy sú vždy lacnejšie ako ľahké, pretože ich spracovanie je náročnejšie a vyžaduje si vyššie investície do vybavenia rafinérií, ktoré potrebujú napríklad drahé koksovne.
Situácia na trhu s hustejšou a lacnejšou ropu je tak čoraz dramatickejšia a pre mnohých producentov to takto dlho pokračovať nemôže.
Mexickej vláde sa podarilo ochrániť sa pred poklesom cien ropy a zabezpečiť si exportné kontrakty na dodávku 212 miliónov barelov ropy v roku 2016 za priemernú cenu 49 USD.
Ale nie všetci producenti mali také šťastie. Rozpočet Venezuely na rok 2016 počíta napríklad s priemernou cenou ropy 40 USD/barel, pričom krajina momentálne predáva komoditu pri cene tesne nad hranicou 30 USD/barel. Dolárové devízové rezervy Venezuely už tento rok klesli o 32 % na 14,6 miliardy USD.
Iróniou je, že tí, ktorí predávajú za najnižšie ceny, pumpujú na trh stále viac ropy, a tým tlačia jej ceny smerom nadol. Snažia sa totiž predať čo najviac ropy za súčasné ceny, kým ešte viac neklesnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy