Prílev utečencov do Rakúska môže podporiť rast hospodárstva

Prílev utečencov do Rakúska môže podporiť rast hospodárstva, ak bude vláda vo Viedni pokračovať v snahe o ich rýchlu integráciu. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom agentúra Reuters.
Do Rakúska prišli tento rok státisíce migrantov, ktorí utekajú pred vojnou alebo chudobou na Blízkom východe a v Afganistane. Mnohí z nich chcú pokračujú ďalej, do susedného Nemecka. Časť z migrantov sa však rozhodla zostať v Rakúsku.
MMF odhaduje, že tento rok zaregistruje Rakúsko 80.000 až 90.000 žiadostí o azyl, čo zodpovedá približne 1 % celkového počtu obyvateľov krajiny. Budúci rok môžu úrady očakávať podobný počet žiadostí.
Fond odhaduje, že prílev migrantov môže zvýšiť rastový potenciál rakúskej ekonomiky do roku 2020 o štvrtinu percentuálneho bodu a zároveň znížiť výdavky na dôchodky a zdravotnú starostlivosť. Uviedol to šéf misie MMF v Rakúsku Nikolaj Georgiev.
Na druhej strane však prílev migrantov prináša aj určité riziká, čo sa týka plnenia rozpočtových cieľov Rakúska v budúcom roku. A to aj v prípade, že Európska únia povolí Viedni výnimku v otázke niektorých výdavkov spojených s migračnou vlnou. Napriek výnimke môže mať Rakúsko problém dosiahnuť predpísaný schodok v rozpočte.
Ďalším rizikový faktorom je plánované zníženie väčšiny daní z osobných príjmov od budúceho roka. Aj to môže ohroziť splnenie rozpočtových cieľov Rakúska. Vláda tak bude možno nútená prijať dodatočné opatrenia na dosiahnutie plánovaného schodku verejných financií.
Okrem toho MMF upozorňuje Viedeň, že aj keď tamojšie veľké banky zvýšili svoje kapitálové rezervy, ktoré ich majú ochrániť pre otrasmi vo finančnom sektore, stále zaostávajú za bankami v iných štátoch eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy