Obchodná a priemyselná komora v B. Bystrici oslavuje 125. výročie vzniku

Spájať podnikateľov a pomáhať, aby sa im lepšie darilo presadzovať a chrániť individuálne záujmy, to je hlavný cieľ Banskobystrickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), ktorá v týchto dňoch oslavuje už 125. výročie.
„So SOPK sa snažíme nastavovať nový model spolupráce. Sme v intenzívnom kontakte a kladieme dôraz na komunikáciu. Som presvedčený, že podobné kroky sú nesmierne dôležité pre rozvoj ekonomiky v našom meste. Banskobystrickej regionálnej komore želám, aby bola aj naďalej subjektom, ktorý je potenciálnym akcelerátorom ekonomického rozvoja a úspešného biznisu v Banskej Bystrici,“ poprial primátor Ján Nosko, ktorý sa zúčastnil na slávnosti pri príležitosti tohto výročia.
Atmosféru stretnutia umocnila účasť priamych potomkov Viliama Paulínyho, ktorý v rokoch 1923 až 1938 pôsobil ako predseda Správnej komisie Obchodnej a priemyselnej komory a stál aj pri zrode Národnej banky Slovenska v Banskej Bystrici. Jeho vnuci Ján a Vladimír Paulínyovci boli ocenení pamätnými medailami. Jedného z nich, Vladimíra Paulínyho, Banskobystričania poznajú aj ako skúseného veterinára či pravidelného účastníka Bielej stopy.
„Toto 125. výročie založenia Obchodnej a priemyselnej komory v Banskej Bystrici je tiež výročie podnikateľov, ktorí svojou prácou, nápadmi, šikovnosťou a odhodlaním tvoria hodnoty, poskytujú prácu iným a sú ochotní formovať a meniť prostredie okolo nás. Sila komory a jej budúcnosť závisí od nich,“ konštatoval predseda predstavenstva regionálnej komory Július Kriváň.
Prvé priemyselné a obchodné komory vznikali v 17. a 18. storočí vo Francúzsku. Na našom území siaha ich história do Rakúsko-Uhorskej monarchie, keď ich v roku 1850 vzniklo až 60. Počet komôr sa viackrát upravoval. Ustálil sa v roku 1890, keď bola na Slovensku zriadená tretia Obchodná a priemyselná komora so sídlom v Banskej Bystrici nariadením ministra obchodu Uhorska Gabriela Barossa zo dňa 27. januára 1890. Ustanovujúce valné zhromaždenie sa uskutočnilo 15. decembra 1890. Za prvého predsedu bol zvolený Karol Flittner, riaditeľ banskobystrickej sporiteľne.
Komory postupne vzrastali a zohrali významnú úlohu v oblasti rozvoja exportu, zakladaní a zriadení odborného školstva, v podpore domáceho priemyslu, pri žiadostiach o vydanie živnostenských listov, účasti v komisiách centrálnych orgánov v Budapešti, v podpore cestovného ruchu, plnení funkcie registratúry ochranných známok či pri remeselníckych a obchodných kurzoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy