Čína má vlastnú technológiu jadrových blokov, chce ich vo veľkom vyvážať

Čínske mestá trápi smog, lebo sa v nich od polovice novembra spaľuje priveľa uhlia. Informuje o tom portál nemeckej spravodajskej televízie N24. Riešenie dramatickej situácie vidí vláda vo výstavbe energetických ekologických elektrární a najmä jadrových elektrární. Čína chce do roku 2030 uviesť do prevádzky do 100 jadrových blokov. Prvá čínska atómka s francúzskou pomocou sa od mája buduje vo Fu-čchingu (provincia Fu-ťien).
Čína už má vlastnú technológiu jadrového reaktora. Nazýva sa Hualong One. Je čínskym duchovným vlastníctvom. Nič na tom nemení fakt, že sa tlakový reaktor veľmi podobá americkému a francúzskemu predchodcovi. „Hualong One je dôkazom o nukleárnych vedomostiach čínskeho ľudu,“ uviedol zástupca šéfa národného energetického úradu Liou Čching. Dodal, že technológiou Hualong One chcú Číňania zabezpečiť mnohé krajiny. Predstavitelia jej koncernov, ktorí nepripojili k sieti ani jeden jadrový blok, však už kontaktujú mnohé vlády sveta a ponúkajú im vybudovanie jadrových elektrární za východných podmienok.
Medzinárodný úrad pre atómovú energiu v roku 2014 dal čínskej technológii základný súhlas a Číňania teraz čakajú na jej uznanie od európskych kompetentných úradov. Proces trvá obyčajne tri roky.
Pokiaľ ide o vybudovanie takmer stovky jadrových blokov v Číne za 15 rokov, domáci expert Che Čuo-siou, jeden z prvých jadrových technikov krajiny, konštatoval, že v tomto prípade je to veľké riziko. Už viackrát upozornil na to, že Čína nemá dostatok skúseností, aby dokázala spoľahlivo posúdiť, či by v určitých prípadoch mohlo dôjsť k jadrovým nehodám. „Chcú vybudovať 58-gigawattovú kapacitu do roku 2020 a neskôr 120- a 200-gigawattovú. To je nezmysel“.

Súvisiace články

Aktuálne správy