Zamestnávateľ nemôže nariadiť prácu v nedeľu, ak nehrozia vážne škody

Saský vrchný správny súd zakázal prácu v nedeľu v Lipskom sklade amerického zásielkového obchodu Amazon. Informoval o tom portál nemeckej spravodajskej televízie N24.
Odborový zväz zamestnancov obchodu a verejných služieb Verdi sa pokúšal dostať zamestnávateľa v predvianočných dňoch pod tlak hrozbou štrajku proti vyžadovanej práci v nedeľu pred Vianocami. Súčasne išiel s výhradami proti práci v nedeľu aj na súd a ten dal odborárom za pravdu. Vedenie zásielkového obchodu v Lipsku informovalo zákazníkov, že nikto sa nemusí vzdať svojich vianočných darčekov.
Správny súd zakázal Amazonu v Lipsku pracovať v nedeľu počas tretej a štvrtej adventnej nedele, 13. a 20. decembra.
Vedenie Amazonu argumentovalo na súde tým, že práca v nedeľu bola nevyhnutná, lebo prišlo veľmi veľa objednávok. Prácu v nedeľu však možno od zamestnancov požadovať len v prípade, že by jej nevykonaním hrozili neodstrániteľné škody. Zásielkové obchody však pred Vianocami každoročne dostávajú nadmerné množstvo objednávok.
V obchode sa však bude pracovať aj v posledných dvoch predvianočných nedeliach, prídu dobrovoľníci.
Proti práci v nedeľu sa búrili tento týždeň aj pracovníci Amazonu v ďalších skladoch v Nemecku. Štrajk visel v piatok (11. 12.) vo vzduchu v hesenskom Bad Hersfelde, bavorskom Grabene a v severoporýnsko-vestfálskych mestách Werne a Rheinburg.

Súvisiace články

Aktuálne správy