Dolár oslabil voči euru, jenu aj franku

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švajčiarsky frank, japonský jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Dolár v piatok oslabil voči hlavným svetovým menám. Počas ranného obchodovania americká mena posilnila pre pozitívne údaje o maloobchodných tržbách v USA. Údaje sa však zdali nepostačujúce pre ďalšie utiahnutie monetárnej politiky Federálnym rezervným systémom (Fed) po očakávanom decembrovom zvýšení úrokových sadzieb, čo malo následne na hodnotu dolára negatívny vplyv.

Volatilita globálneho trhu, oslabenie cien komodít a pokračujúca devalvácia čínskeho jüanu prispievajú k obavám o medzinárodnom spomalení, povedal hlavný trhový analytik Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner. Pre tieto skutočnosti oproti doláru posilnili tzv. bezpečné meny, teda japonský jen a švajčiarsky frank. Dolár oslabil oproti jenu o 0,5 % na 121,01 JPY/USD a oproti franku dolár klesol o 0,7 % na 0,9805 CHF/USD. Aj euro posilnilo voči doláru, a to o 0,7 % na 1,1016 USD/EUR.

Stredoeurópske meny v piatok reagovali na budúcotýždňové očakávané zvýšenie úrokových sadzieb v USA. O 15:02 SEČ česká koruna voči euru posilnila o 0,02 % na 27,022 CZK/EUR, maďarský forint stúpol o 0,23 % na 316,650 HUF/EUR. Poľský zlotý však oproti spoločnej európskej mene oslabil o 0,04 % na 4,348 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy